AKTUELNO

Kapiten Ajaksa i srpske reprezentacije otkrio da se ugleda na Portugalca kada su ishrana i treninzi u pitanju.

Dušan Tadić jedan je od najspremnijih fudbalera u svetu. Pravi atleta, kojem se dive navijači Ajaksa i celokupna holandska javnost. Kapiten srpske fudbalske reprezentacije otkrio je Holanđanima da se po pitanju ishrane i dnevnih treninga ugleda na Kristijana Ronalda, možda i najboljeg igrača na planeti.

Precizni holandski statističari izračunali su da je Dušan Tadić odigrao čak 93 utakmice u kontinuitetu za Ajaks! Što je neverovatan podatak. Ako im je verovati, Srbin nije propustio nijednu utakmicu za "kopljanike" od 2018. godine, kada je iz Sautemptona došao u Amsterdam. U retkim prilikama Tadić je utakmice počinjao kao rezerva, uglavnom je bio starter.

- Svakog dana sam zauzet radom na svom telu, od glave do prstiju na nozi. Mora naporno da se radi svaki dan kako biste ostali u formi. I namerno kažem svaki dan, jer to često fudbaleri potcenjuju. Ako to radite jednom nedeljno, ili jednom mesečno, nećete postići ono što možete - rekao je Dušan Tadić, koji ima 33 godine.

- Ponekad me mladi momci pitaju za savet, a mnogo mi se sviđa kada me poslušaju i rade ono što im kažem.

Što se tiče neverovatnog Portugalca Tadić kaže:

- Kristijano Ronaldo je i dalje u formi i gladan sa 36 godina.

Otkrio je Dušan Tadić svoje dnevne rituale. Dan pre utakmice unosi mnogo ugljenih hidrata. I pije dosta vode, povremeno sa šumećom tabletom kako bi izbegao grčeve. Ako Ajaks igra meč uveče, Tadić popodne pojede tanjir sa testeninom, ribom, ili piletinom. Pred utakmicu poješće sendvič, a na izlasku iz svlačionice na teren obavezno popije čašu vode i pojede bananu sa medom.

Dušan Tadić i ne pomišlja na penziju. Ugovor sa Ajaksom traje još dve godine:

- Za mene su godine samo broj. Sve dok se budem osećao dobro, igraću fudbal.

- Pred svaku utakmicu obavezno proveravam krampone. Oni moraju biti metalni i dobro zategnuti da ne bi došlo do proklizavanja. Bandaža oko stopala i prstiju, kao i kostobrani su obavezni.

Poslednju povredu Dušan Tadić doživeo je 2016. godine, na utakmici između Velsa i Srbije (1:1) u kvalifikacijama za Mundijal u Rusiji. Tada je Tadića u 38. minutu udarcem nogom u lice teško povredio bek domaćih Nil Tejlor. Srbin je odigrao do kraja meč, iako mu je stalno išla krv iz nosa, pa je morao da nosi tampone.