AKTUELNO

Evropska fudbalska unija (UEFA) pokrenula je danas disciplinski postupak protiv Real Madrida, Barselone i Juventusa, koji odbijaju da odustanu od učešća u evropskoj Superligi.

Superligu Evrope osnovalo je 12 klubova pre tri nedelje, ali je posle nepuna dva dana devet klubova odustalo od takmičenja zbog velikog pritiska javnosti i navijača. Uz projekat su ostali Real Madrid, Barselona i Juventus.

Evropska kuća fudbala u saopštenju nije precizirala za koje "potencijalno kršenje pravnog okvira UEFA" se optužuju tri kluba.

"UEFA je zadržala sva prava da preduzme bilo koju akciju koju smatra prikladnom protiv onih klubova koji su do sada odbijali da se odreknu takozvane Superlige. Stvar će biti odmah prosledjena nadležnim disciplinskim organima Uefe", navodi se u saopštenju.

Medju disciplinskim kaznama za kršenje statuta UEFA, za klubove su najteže izbacivanje iz trenutnih ili budućih takmičenja, a za trenere zabrana aktivnosti u vezi sa fudbalom.

Posle oštrih kritika navijača i medija od ;Superlige ;su prvo odustali engleski klubovi, Arsenal, Čelsi, Liverpul, Mančester junajted, Mančester siti i Totenhem, a posle njih i Atletiko Madrid, Inter i Milan.

Tih devet klubova potpisalo je ugovore sa UEFA o učešću u postojećim takmičenjima pod njenim okriljem i pristali su da se odreknu pet odsto prihoda za jednu sezonu igranja u evropskim takmičenjima.

Real Madrid, Barselona i Juventus su u subotu u zajedničkom saopštenju osudili pretnje UEFA izbacivanjem iz evropskih takmičenja.

#UEFA