AKTUELNO

Italija je u suzama, otišao je jedan od najvećih napadača i jedan od najvećih igrača u istoriji fudbala.

Izgleda da nema kraja lošim vestima u 2020. godini, koja nam je odnela još jedan život fudbalskog velikana. Životnu bitku u 64. godini izgubio je veliki Paolo Rosi. Italija je u suzama, otišao je jedan od najvećih napadača i jedan od najvećih igrača u istoriji fudbala, i to ne samo na Apeninima.

Nedavno nas je napustio možda i najveći svih vremena Diego Armando Maradona, a sad i još jedan veliki fudbaler.

Bivši napadač Juventusa, Milana i selekcije Italije u istoriju je ušao 1982. godine. Italija je u Španiji osvojila naslov svetskog prvaka, a Rosi je bio heroj nacije. Bio je centarfor, golgeter, sasvim sigurno jedan od najboljih igrača kaznenog prostora u istoriji.

U drugom krugu SP-a 1982. Italija se našla u “ grupi smrti“ s najvećim favoritom Brazilom, predvođenim Zikom, ti braniocem naslova Argentinom. Odmah u prvoj utakmici Tardeli i Cabrini sredili su Argentince 2-1, a nakon pobede Brazila nad Argentinom, Azuri su izbacili Brazil pobedom 3-2. Nezaustavljivi Paolo Rosi se probudio i na toj utakmici postigao het-trik.

U polufinalu je Rosi postigao dva gola Poljskoj u pobedi 2-0, a u madridskom finalu protiv Nemačke dao je prvi gol. Azurri su slavili 3-1 i postali prvaci sveta. Na tom Mundijalu u Španiji 1982. igrale su legende poput Diega Maradone, Zia ili Zbigneva Bonieka, ali Paolo Rosi sve ih je zasenio i sa šest golova bio je ne samo najbolji strelac Mundijala, nego je proglašen i za najboljeg igrača. Bilo je to njegovo prvenstvo. Het trik u utakmici protiv Brazila prepričavao se generacijama.

S Robertom Bađiom i Kristianom Vierijem rekorder je po broju golova za Italiju na svetskim prvenstvima (po devet svaki). Rosi je bio prvi fudbaler u istoriji koji je iste godine osvojio Svetsko prvenstvo, bio najbolji strelac Mundijala i osvojio Zlatnu loptu. S Juventusom je osvojio dva naslova prvaka Italije, Kup prvaka, Uefin Superkup, Kup Italije… Nakon karijere godinama je bio novinar RAI-ja i Mediaseta. Za sobom je ostavio suprugu Federiku i troje đece: Sofiju Elenu, Mariju Vitoriju i Alesandra.

#Paolo Rosi