AKTUELNO

Engleski fudbalski klub Totenhem najavio je imenovanje portugalca Žoze Murinja za glavnog trenera tima.

Ugovor sa 56-godišnjim stručnjakom biće potpisan do kraja sezone 2022/23. Na ovom mestu će Murinjo zameniti Maurisia Poketina, koji je otpušten u utorak. Pod njim je Totenhem prvi put u istoriji stigao do finala Lige šampiona u sezoni 2018/19, u kome je izgubio od engleskog Liverpula rezultatom 2 prema 0.

- Žoze je jedan od najuspešnijih trenera u istoriji fudbala. Ima bogato iskustvo, može da inspiriše timove, a takođe je i odličan taktičar. Osvojio je titule u svakom klubu kojeg je trenirao. Verujemo da će uneti energiju i veru u tim - rekao je predsednik kluba Daniel Levi.

Poslednji klub koga je Murinjo trenirao bio je engleski Mančester junajted. Pod njegovim vođstvom tim je postao pobednik Lige Evrope (2017.) i vlasnik engleskog Superkupa (2016.), a decembra 2018. Portugalac je otpušten.

Tokom svoje trenerske karijere, Murinjo je vodio i portugalski Porto, italijanski Inter, engleski Čelsi i španski Real. Zajedno sa Čelsijem, postao je trostruki pobednik engleskog prvenstva i trostruki osvajač Kupa fudbalske lige, osvojio je FA kup i Superkup. Takođe je dvostruki osvajač Lige šampiona, nosilac Kupa UEFA, dvostruki šampion Portugalije, dvostruki šampion Italije i šampion Španije.

Početkom 2017. UEFA je uvrstila Murinja na listu deset najvećih trenera koji su imali najveći uticaj na evropski fudbal.

Totenhem hotspur zauzima 14. mesto u šampionatu Engleske, osvojivši 14 bodova u 12 mečeva. U 13. kolu, Totenhem u gostima će u subotu igrati sa londonskim Vest Hemom.

U Ligi šampiona, Totenhem Hotspur se nalazi na drugom mestu u grupi B, sa sedam bodova posle četiri kola. U petom kolu, Totenhem će 26. novembra biti domaćin grčkom Olimpijakosu.

#Žoze Murinjo

'