AKTUELNO

Fudbalski klub Barselona kritikovao je danas zatvaranje političkih katalonskih lidera i naveo da "zatvor nije rešenje".Š

panski Vrhovni sud danas je osudio devet od 12 Katalonaca na kazne od devet do 13 godina zatvora zbog uloge koju su imali u pokušaju odvajanja Katalonije od Španije 2017. godine.

Oni su osudjeni zbog učešća u pobuni i zloupotrebe javnih sredstava. ;Kazne su niže od onih koje je zahtevalo tužilaštvo.

- Na isti način kao što pritvor pre sudjenja nije mogao da reši sukob, tako ga neće rešiti ni današnje kazne, pošto zatvor nije rešenje. Isključivo politički dijalog je rešenje sukoba u Kataloniji - navodi se u saopštenju Barselone, preneli su španski mediji.

Fudbalski klub Barselona zalaže se za nezavisnost Katalonije, a na njenim utakmicama na stadionu Kamp Nou uvek se mogu videti katalonske zastave.

- Sada više nego pre, klub traži od političkih lidera da predvode proces dijaloga i pregovora za rešavanje ovog konflikta, koji bi trebalo da omogući puštanje osudjenih i političkih lidera. Barselona izražava podršku i solidarnost sa porodicama onih koji su lišeni slobode - navodi se u saopštenju.

Pristalice nezavisnosti Katalonije izašle su na ulice Barselone po izricanju presude noseći parole: "Oslobodite političke zatvorenike" i pozvale su gradjane da izadju na ulice.

#Barselona

'