AKTUELNO

Tokom Nedelje italijanskog jezika 20, 21, i 22. oktobra u Beogradu, Subotici i Novom Sadu organizovaće se specijalna projekcija filma "Groznica Ferante", najavili su danas organizatori.

Ovaj dokumentarac je priča o "ludilu" nazvanom Ferante, osobi koju književni kritičari sa raznih strana sveta smatraju najznačajnijim savremenim italijanskim piscem čije su knjige prodate u više od pet miliona primeraka širom sveta.

Zahvajujući megapopularnosti Napuljske tetralogije i misterioznom identitetu autorke, Ferante je postala globalna literarna senzacija. Magazin Time proglasio ju je za jednu od 100 najuticajnijih osoba na svetu, a njena izdanja grozničavo se očekuju u knjižarama širom sveta.

Film Groznica Ferante drži pažnju gledalaca sve vreme i trudi se da razotkrije tajnu fenomena uspeha Elene Ferante kod čitalaca širom sveta, od SAD, preko Evrope i Indije, pa sve do Japana.

Publika će imati priliku da vidi i šta o tom fenomenu misle prevodilac En Fontejn i veliki savremeni pisci kao što su Džonatan Frenzen i Roberto Saviano.

Specijalne projekcije u Beogradu biće prkazane u subotu 20. oktobra u Dvorani Kulturnog centra Beograda od 18 sati i 20 sati, dok će između dva prikazivanja od 19 i 30 sati biti organizovan razgovor koji će moderirati spisateljica Ana Rodić, a na kome će učestvovati reditelj Đakomo Durzi, teoretičarka i kolumnistkinja Marija Ratković, novinarka i spisateljica Ana Vučković i direktor izdavačke kuće Booka Ivan Bevc.

Sutradan, 21. oktobra reditelj Đakomo Durzi putuje na premijeru filma u Subotici koja će od 19 sati biti organizovana u bioskopu Eurocinema.

Posetioci će na događaju u Beogradu, Subotici i Novom Sadu uz poseban popust od 20 odsto moći da kupe knjige Napuljske tetralogije Elene Ferante objavljenje u Srbiji.

#Italija

#dokumentarac

'