AKTUELNO

Svadba i svadbeni običaji su bitan deo života svakoga ko želi da napravi svadbu. Ona predstavlja prekretnicu života, ulazak u porodični život, i ozbiljniji odnos prema životu i poslu.

Postoje svadbeni običaji koji su isti ili slični širom sveta, kao što je pravljenje posebnog buketa cveća, i bacanje buketa neudatim devojkama koje su došle na svadbu.

Ono što očekujemo od jedne svadbe su hrana, piće, vrhunska muzika koju garantuju bendovi za svadbe, veselje i euforija.

Bela haljina je svadbena tradicija koga se mnogi pridržavaju, jer mnoge mlade žele da izgledaju kao princeze na dan svog venčanja.

Takođe, čest običaj je i da mladenci zajedno seku tortu, da jedno drugom daju prvi zalogaj torte, pa zajedno popiju po gutljaj šampanjca. Zajedničko sečenje torte obeležava njihov ulazak u zajednički život, gde će od sada sve odluke donositi skupa i u dogovoru. Sečenje torte je metafora za poverenje.

Međutim, postoje svadbeni običaji koji su veoma čudni. Neki od njih su romanitčni i lepi, ali od nekih nam je nelagodno. Saznajte koji su to običaji za koje nikada ne biste pomislili da su deo svadbe, i proslave venčanja dve osobe.

Kada saznate koje su to najčudnije svadbene tradicije u svetu, saznajte i koje su to idealne destinacije za venčanja, koja ćete zauvek pamtiti.

#1 Kina je kraljica neprijatnih svadbenih običaja

Naš mentalitet teško razume kineski narod, njihov način života je nama generalno veoma čudan, i ne možemo da razumemo mnoge stvari koje rade u svakodnevnom životu. Svadbeni običaji su još neobičniji i izazivaju još veće čuđenje na našim prostorima.

Međutim, iako teško razumemo njihov mentalitet, ovo šetalište na reci Hongshui će vas oduševiti.

Foto: Pixabay.com

Mladoženja treba da ustreli mladu

Mladoženja uz pomoć luka i strele gađa mladu tri puta. Naravno strele nisu zašiljene na vrhu, mladoženja ne pokušava da ubije svoju mladu, možda samo metaforično. Kada ispuca tri strele, mladoženja treba da ih pokupi, i svaku od njih polomi, što je osiguranje da će se mlada i mladoženja voleti ceo život.

Dan pre venčanja mlada treba da obrije glavu

Potrebno je dan pre venčanja da mlada obrije sve osim pletenice koja će ostati pozadi. Ako mlada ovo učini, znaće se da je ona lepa i čista.

Unapred organizovano plakanje

Po tradiciji mlada treba da plače sat vremena svaki dan, mesec dana pre venčanja. Nakon deset dana plakanja treba da joj se pridruže majka i baka. Smatra se da je ovo zapravo iskazivanje sreće što će se devojka udati baš za tog mladoženju.

Sreća je prikazana različitim tonovima plakanja u toku tih mesec dana, jer se do datuma svadbe mladi u plakanju priključuju sve žene iz porodice.

Datum venčanja se određuje prema jetri pileta

Mlada i mladoženja su u obavezi da ubiju malo pile zajedno držeći jedan nož u rukama. Kada ubiju pile treba da pogledaju njegovu jetru. Ukoliko je jetra pileta zdrava, mlada i mladoženja mogu da odrede datum venčanja. Ukoliko je jetra nezdrava, mladenci moraju da nastave da ubijaju piliće dok ne nađu ono sa zdravom jetrom.

Foto: Tanjug

#2 U Indiji se morate venačati prvo za drvo

Postoje delovi Indije u kojima se žene koje tu žive smatraju prokletima i ukletima, te da su one krive što njihovi muževi rano umiru. Unapred se smatra da će žena muškarcu doneti preranu smrt ukoliko se žena prvo ne uda za drvo.

Kada se žena uda za drvo, to drvo bude presečeno, i tako je kletva skinuta, pa se može slobodno udati za muškarca.

Ipak, ova tradicija se neguje u veoma malom delu Indije, dok je njihov Tadž Mahal svetski poznat kao hram ljubavi.

#3 U Koreji tuku mladoženju

U Koreji je običaj da mladoženja skine cipele i čarape, pa da ga njegovi drugovi išibaju po golim tabanima. Međutim, prut je često napravljen od mekih materijala, poput pamuka i svile. Ovaj običaj je više zabava, nego što je okrutan.

Ovaj običaj se sprovodi kako bi mladoženja bio spreman za prvu bračnu noć, i kako ne bi razočarao mladu.

#4 U Škotskoj postoji običaj zatrpavanja smećem mlade i mladoženje

Škotski mladenci noć pre venčanje su zatečeni iznenadnom otmicom od strane svojih prijatelja. Međutim, poenta otmice je da ih zatrpaju smećem, pokvarenom hranom, smrdljivom ribom, i sličnim sastojcima.

U nekim delovima Škotske ovaj običaj se odnosi samo na mladu, a kasnije je čak i vežu za drvo. Predanje kaže da ako mlada može ovo da izdrži, onda može da izdrži i sve nedaće u braku.

#Običaj

#svadba

'