AKTUELNO

Jubilarni 25. Festival evropskog filma Palić počinje danas i do 20. jula na Paliću i u Subotici biće prikazano stotinak filmova raspoređenih u 12 programskih celina.

Festival će na Letnjoj pozornici otvoriti dramski pisac i akademik Dušan Kovačević, koji će tom prilikom i formalno preuzeti dužnost predsednika Saveta festivala od glumice Mire Banjac.

Na otvaranju će se obratiti i pokrajinski premijer Igor Mirović, kao i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban. Publika će biti u prilici da pogleda i slike iz porodičnog albuma festivala od 1993. do 2017. godine i da pozdravi reditelja filma "Styx" Volfganga Fišera, gosta festivala.

Tokom ceremonije svečanog otvaranja, koja će početi u 21 čas, biće predstavljen internacionalni žiri festivala koji će raditi u sastavu: mađarska rediteljka Ildiko Enjedi, francuski glumac Ibrahim Koma, litvanska producentkinja Ieva Norviliene, holandski reditelj Marinus Grothof i srpska glumica Nataša Ninković.

Žiri će najboljim filmovima u okviru Glavnog takmičarskog programa dodeliti nagrade "Zlatni toranj" za najbolji film i "Palićki toranj" za najbolju režiju. Biće takođe predstavljen FEDEORA žiri u sastavu Kjara Spanjoli Gabardi (Italija), dr Maja Bogojević (Crna Gora) i Pavlina Jeleva (Bugarska), koji će dodeliti nagrade u selekciju "Paralele i sudari", kao i međunarodni žiri kritike (FIPRESCI) čiji su članovi: Nina Sputnitsakaja (Rusija), Masimo Leki (Italija) i Tonči Valentić (Hrvatska).

Nakon toga, program festivala otvoriće van konkurencije italijanski film "Srećan kao Lazaro" Alis Ročvočer, dobitnice nagrade za najbolji scenario ove godine u Kanu. Posle njega uslediće višenagrađeni nemački film "Styx", okeanska alegorija o odgovornosti pojedinca u suočavanju sa migrantskom krizom.

Nagrada "Aleksandar Lifka" za izuzetan doprinos evropskom filmu biće uručena Radetu Šerbedžiji 15. jula, a Brajanu Koksu 16. jula. Glavni takmičarski program predstaviće 14 filmova. Pored već pomenutog "Styx", tu su i "Devojka" Lukasa Donta (Belgija), "Kristal" Darje Zuk (Belorusija), "Nekretnine" Aksela Petersena (Švedska), "Godina majmuna" Vladimira Blazevskog (Makedonija), "Karmen i Lola" Arantske Ećevarie (Španija), "U ratu" Stefana Briza (Francuska), "Granica" Alija Abasija (Švedska/Danska), "Uteja - 22. jul" Erika Popea (Norveška), "Krtica" Rasmusa Klostera Broa (Danska), "Genesis" Arpada Bogdana (Mađarska), "Tranzit" Kristijana Pecolda (Nemačka).

Film van konkurencije "Bez dodira" Adine Pintilije, dobitnice Zlatnog medveda u Berlinu, zatvoriće festival.

Selekcija "Paralele i sudari" kroz 14 ostvarenja prikazaće eklektičnu i stimulativnu sliku Centralne i Istočne Evrope, a publiku očekuje i 30 hrabrih i izazovnih ostvarenja u programu "Mladi duh Evrope", kao i program "Ekološki dokumentarci".

Nagrada "Underground Spirit" 25. festivala otići će u ruke rediteljskom dvojcu Tica Kovi i Rajnar Frimel za izuzetan rad na polju nezavisnog filma, kao i jedinstven pristup filmskom jeziku i autentičnu autorsku poetiku stvaranu izvan dominantnih tokova filmske industrije.

Prateći program obuhvata izložbu o Mileni Dravić, nekadašnjoj dugogodišnjoj predsednici Saveta festivala, koja će biti otvorena 17. jula, predstavu "Kad bi Sombor bio Holivud" o pioniru filma Ernestu Bošnjaku, promociju dopunjenog izdanja knjige Nebojše Popovića "Dodir večnosti" o dobitnicima nagrade "Aleksandar Lifka", a o novim laureatima pisao je stalni saradnik festivala Ivan Aranđelović.

U planu su i okrugli stolovi, radionice, master klasovi, koncerti, a na radost festivalske publike jedan od njih održaće Rade Šerbedžija 15. jula na sceni "Jadran" Narodnog pozorišta u Subotici, sa početkom u 22 sata.

#Festival

#Film

#Palić

'