AKTUELNO

U ovom periodu godine su učestali ubodi insekata jer su oni 'najživlji' u proleće i rano leto.

Starac M.M (87) iz prokupačkog sela Gornja Rečica preživeo je tri uboda stršljena u istom trenutku i sada je dobro. Kako nam je potvrđeno u Hitnoj službi Doma zdravlja u Prokuplju, M.M. je stršljen dva puta ubo u glavu i jednom u levu šaku. Njega je stršljen napao u dvorištu.

- Nakon što mu je ukazana pomoć, prosleđen je na dalju dijagnostiku u prokupačku Opštu bolnicu „Dr Aleksa Savić“ – potvrdio nam je lekar Hitne službe Doma zdravlja Prokuplje Vladica Mišković.

On je dodao da su ovih dana zbog berbe višanja učestale alergijske reakcije na ubode insekata i da se dnevno od 80 do 120 građana javi Hitnoj službi.

Inače, ubod stršljena nije nimalo naivan. Ubod ovog insekta obično nije fatalan i uglavnom se sve završi blagim otokom koji traje nekoliko dana. Međutim, u nekim slučajevima može doći do anafilaktičkog šoka, odnosno alergijske reakcije na otrov, a tada je čitava stvar mnogo opasnija.

Do anafilaktičkog šoka dolazi iz više razloga:

- Zbog toga što je osoba alergična na ujed insekta.

- Zbog toga što je ubod na nezgodnom mestu (u predelu lica ili vrata) gde otok izaziva gušenje.

- Ako je osobu u proteklih nekoliko nedelja već ujeo stršljen ili osa, pa je imuni sistem postao preosetljiv na alergen i u slučaju ponovnog uboda dolazi do anafilaktičke reakcije organizma.

Dakle, deku iz Prokuplja ujela su tri stršljena odjednom, a to je jako veliki šok i za mnogo mlađi organizam, tako da su lekari u čudu kako je starac uspeo da se izbori sa tom količinom alergena.

#Insekt

#Otrov

#Starac

'