AKTUELNO

Prvakinji Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Nataši Ninković danas je na Velikoj sceni nacionalnog teatra uručena nagrada ‘Žanka Stokić’, koju dodeljuju Narodno pozorište u Beogradu, Kompanija ‘Novosti’ i Grad Požarevac.

- Ne znam kakav je osećaj dobiti Oskara i uvek sam se čudila dobitnicima što se tresu, plaču, zahvaljuju svima počev od producenata i kućnih ljubimaca, pa sam im se čak i malo smejala. Sada se ja upravo tako osećam, kao da držim svog Oskara - rekla je Ninković.

- Tresem se, plakala bih i zahvalila bih svima sa kojima sam podelila i najmanji glumački trenutak na sceni i ispred kamere i iza nje - priznala je Ninković.

Ona je istakla da je velika glumica Mira Stupica, svojom inicijativom da se ustanovi nagrada "Žanka Stokić" izvukla iz zaborava veliku glumačku divu.

- Omogućila je nama koje smo stale u red Zzankinih dobitnica da sanjamo naše snove i skrivene želje, a meni, koja držim ovu nagrdu u ruci, dala je osećaj da ipak ima smisla ono što radimo i na tome joj beskrajno hvala - rekla je Ninković.

Ona je naglasila da gluma nije njena obaveza i nužnost što profesija obično podrazumeva.

- To je moja potreba, moja strast, moj prostor spoticanja, spoznaje, slobode i moja velika ljubav - podvukla je prvakinja Drame Narodnog pozorišta.

Odluku da se nagrada "Žanka Stokić" za 2017. godinu dodeli Nataši Ninković doneo je žiri u kome su bili dramska umetnica Milena Dravić (predsednik), upravnik Narodnog pozorišta Dejan Savić, glavni urednik i generalni direktor "Novosti" Milorad Vučelić, prošlogodišnja dobitnica Olga Odanović i dramski pisac i reditelj Bratislav Petković.

U obrazloženju je naglašeno da je od čuvene diplomske predstave "Ukroćena goropad", koja je najavila nekoliko izuzetnih glumaca i glumica današnje srednje generacije, do poslednje dve uloge u Narodnom pozorištu, izuzetno različitih žanrova, Margarete u predstavi "Ričard Treći" Vilijama Šekspira u režiji Snežane Trišić, i carice Milice u "Carstvu nebeskom" Jerneja Lorencija, Ninković smelo i kreativno korača svojim umetničkim putem i očaravajući scenskom energijom, maštovitošću, duhovitošću i studioznošću, iz uloge u ulogu, nadograđuje neosporan dar.

Dravić je uručivši Plaketu (rad akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića), koju daruje nacionalni teatar, istakla da u Narodnom pozorištu, u koje je utkana duša Zzanke Stokić, svaka glumica teži da dostigne visoke standarde, visoku etiku i estetiku, što je Ninković svojim radom već uspela.

Statuetu Žanke Stokić (dar grada Požarevca, rad akademskog umetnika Dragiše Miloševića) uručio je predsednik Upravnog odbora Centra za kulturu Požarevca Slobodan Stepić, a novčani iznos ispred kompanije "Večernje novosti" novinar Vukica Strugar.

- Ovu nagradu odredile su dve velike glumice - Žanka Stokić i Mira Stupica, glumice različitih umetničkih boja, sudbina i ličnosti, ali obe pođednako jakih individualnosti baš kao i Nataša Ninković - podvukla je Strugar.

Prethodne dobitnice su Svetlana Bojković, Milena Dravić, Radmila Živković, Đurđija Cvetić, Ružica Sokić, Jelisaveta Sablić, Gordana Đurđević Dimić, Dara Džokić, Mirjana Karanović, Ljiljana Blagojević, Ljiljana Stjepanović, Mira Banjac, Anita Mančić, Jasna Đuričić i Olga Odanović.

Dravić, Bojković, Džokić i Odanović danas su se pridružile Ninković na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.

#Nagrada

#Nataša Ninković

'