AKTUELNO

Na današnji dan većina građana Crne Gore izjasnila se na referendumu za nezavisnost svoje države.

1471 - U londonskom zatvoru Tauer ubijen je engleski kralj Henri VI, poslednji monarh iz dinastije Lankaster, svrgnut u dinastičkim borbama ("Rat dveju ruža"). Njegov lik inspirisao je Šekspira za dramu "Henri VI". Presto je preuzeo Edvard IV.

1502 - Portugalci su otkrili nenastanjeno ostrvo Sveta Jelena u južnom Atlantiku.

1639 - Umro je italijanski filozof, dominikanac Tomazo Kampanela, zastupnik utopijske filozofije. Optužen da širi jeretičku nauku, osuđen je 1599. na doživotni zatvor. Oslobođen je nakon 27 godina na intervenciju pape Urbana VIII. Svoj ideal države opisao je u delu "Grad sunca", koji je postao udžbenik utopijske filozofije.

1845 - Rođen je glumac Toša Jovanović, član Narodnog kazališta u Zagrebu i Narodnog pozorišta u Beogradu, jedan od najvećih srpskih glumaca 19. veka.

1894 - Kralj Srbije Aleksandar Obrenović ukinuo je liberalni ustav iz 1888. i vratio na snagu ustav iz 1869. godine.

1904 - U Parizu je osnovana Svetska fudbalska federacija - FIFA.

1927 - Američki pilot Čarls Lindberg postao je prvi čovek koji je preleteo Atlantik. Let od Njujorka do Pariza trajao je 33 sata i 29 minuta. Na isti dan 1932. Amelia Erhart je kao prva žena preletela Atlantski okean.

1945 - Sirija i Liban prekinuli su pregovore sa Francuskom i zatražili punu nezavisnost.

1982 - Britanske trupe su se iskrcale na Foklandska ostrva koja je okupirala Argentina, u najvećoj vojnoj akciji Londona od Suecke krize 1956.

1992 - Američki Senat doneo je zakon kojim se SR Jugoslaviji uskraćuje svaka pomoć SAD zbog umešanosti u sukobe u bivšim jugoslovenskim republikama.

1997 - Poljska i Ukrajina potpisale su sporazum o pomirenju kojim su i formalno okončale viševekovno neprijateljstvo.

2006 - Većina građana Crne Gore izjasnila se na referendumu za nezavisnost svoje države. Srbija je, u skladu sa Ustavnom poveljom Srbije i Crne Gore, nasledila pravo na međunarodni subjektivitet, mesto u UN i drugim međunarodnim organizacijama.

2013 - Jedan od osnivača rok grupe Dors (The Doors), klavijaturista Rej Manzarek umro je u 75. godini u Nemačkoj.

2015 - Ekstremisti Islamske države preuzeli su kontrolu nad arheološkim lokalitetom u Palmiri, samo nekoliko sati pošto su osvojili taj grad u centralnoj Siriji. Fotografije miniranja Bal Šaminovog hrama, 2.000 godina stare građevine, objavljene su 25. avgusta.

#Datumi

#Istorija

#Vremeplov

'