AKTUELNO

Pijanistkinja iz Južne Koreje će se beogradskoj publici predstaviti zajedno sa Beogradskom filharmonijom, koju ocenjuje kao orkestar pun energije i entuzijazma.

Pijanistkinja Jorum Son, zvezda iz Južne Koreje koja je stekla i svetsku slavu, kaze da će s Beogradskom filharmonijom svirati jedini Dvoržakov Koncert za klavir i orkestar, a koji je inače jako retko izvođen.

- Biće to uzbudljiv događaj za mene i beogradsku publiku -kazala je ona Tanjugu pered večerašnji nastup filharmonije pod upravom Hauarda Grifitsa na sceni Kolarca.

Foto: Tanjug

Program počinje "Podnevnom vešticom" Dvoržaka u kojoj oboa "glumi" neposlušno dete, a orkestar majku koja mu preti pričom o veštici. Zatim će na scenu izaći jedna od najznačajnijih pijanistkinja današnjice, a Ssubertova Simfonija br. 3 kruniše program ovog koncerta Beogradske filharmonije.

Jorum Son je dvostruki osvajač Druge nagrade na Međunarodnom takmičenju pijanista Čajkovski 2011. godine i na 13. međunarodnom takmičenju pijanista Van Klajburn 2009. godine, a njene graciozne interpretacije, kristalni dodir i raznovrsni, uzbudljivi nastupi privlače pažnju publike širom sveta.

Veoma popularna među internacionalnim orkestrima i istaknutim dirigentima, ona blisko i uspešno sarađuje sa maestrom Valerijem Gergijevim i maestrom Dmitrijem Kitajenkom, sa kojima je više puta nastupala zajedno sa Orkestrom pozorišta Marinski, Roterdamskom filharmonijom i Češkom filharmonijom... Umetnica kaže da će puno emocija uneti u večerašnji nastup, jer je, dodaje, reč o lirskom komadu klasične muzike.

Pijanisti širom sveta se teško odlučuju da sviraju Dvoržakovo remek delo. Taj koncert je veoma spečifičan jer ima elementa simfonije, a sa druge strane je veoma decentan. Siguran sam da će ljudi uživati večeras, makar koliko i ja na sceni Kolarca.

Ona napominje da nikada nije naišla na orkestar sa toliko energije i entuzijazma kakav je Beogradska filharmonija.

Foto: Tanjug

- Zavolela sam te ljude na probama. Oni su odlični muzičari koji sa velikom posvećenošću rade svoj posao. Svirala sam po celom svetu sa izuzetno profesionalnim orkestrima, ali nigde nisam naišla na toliko radosti kod priprememe koncerta - kazala je Son.

Cenjena pijanistkinja je prvi put u Beogradu.

- Lep je Beograd...Nekako po meri čoveka. Nije prevelik, ima lepih parkova u gradu. Jako mi se dopao. Posle koncerta ću malo otići u provod - kazala je Son.

#beogradska filharmonija

'