AKTUELNO

Na današnji dan 2002.godine, u more na severoistoku Kine srušio se kineski putnički avion, što nije preživeo niko od 112 putnika i članova posade.

1682 - Umro je ruski car Fjodor III Aleksejevič Romanov, kojeg je na prestolu nasledio polubrat Petar I, nazvan Petar Veliki. Car je postao 1676, ali, maloletan i bolešljiv, nije bio u stanju da samostalno vlada, pa su zemljom praktično upravljali njegovi ujaci, boljari Miloslavski. Tokom njegove vladavine Rusija je učvrstila vlast na ogromnim novoosvojenim teritorijama u Povoložju, Sibiru i Ukrajini.

1711 - Rođen je škotski filozof, ekonomista i istoričar Dejvid Hjum, koji je kritikom verodostojnosti metafizike, odnosno preispitivanjem principa kauzaliteta, uzdigao empirističko filozofsko mišljenje u Engleskoj. Dao je značajan podsticaj kritičkoj filozofiji Imanuela Kanta i uticao na pozitivizam i logičko-empirističku filozofiju. Prethodnik je klasičnih engleskih ekonomista i tvorac kvantitativne teorije novca. Dela: "Rasprava o ljudskoj prirodi", "Moralni, politički i literarni ogledi", "Filozofski ogled o ljudskom razumu", "Političke rasprave", "Istraživanje principa morala", "Istorija Engleske", "Moj život".

1833 - Rođen je nemački kompozitor Johanes Brams, istaknuti kasni romantičar. Kao pobornik oživljavanja oblika klasične i pretklasične muzike komponovao je u tradiciji Johana Sebastijana Baha, Ludviga van Betovena i ranih romantičara. Sintetizovao je principe klasike i romantike, pa su ga njegovi sledbenici nazvali osnivačem nemačke novoklasične škole. Dela: četiri simfonije, kamerna muzika, violinske i klavirske sonate, balade, dva klavirska i jedan violinski koncert, vokalne kompozicije ("Nemački rekvijem"), solo pesme, horovi.

1840 - Rođen je ruski kompozitor Petar Iljič Čajkovski, najistaknutiji ruski simfoničar 19. veka. Inspirisao se narodnom muzikom, bajkama i ruskom istorijom. Komponovao je šest simfonija, opere, uvertire, koncerte za klavir, koncerte za violinu, kamernu muziku, balete, solo pesme, klavirske kompozicije. Inspirisan Srpsko-turskim ratom 1876. Čajkovski je komponovao "Srpsko-ruski marš", danas poznat kao "Slovenski marš". Motive je pronašao u zbirci Kornelija Stankovića "Srbske narodne melodije", štampanoj 1862. u Beču (prvo izdanje 1859). Za tu zbirku srpski kompozitor nagrađen je od strane ruskog carskog dvora Ordenom svetog Stanislava. Srpsko-ruski marš Čajkovskog prvi put je izveden 17. novembra 1876. u Moskvi. Ostala dela: opere "Evgenij Onjegin", "Pikova dama", simfonija "Patetična", baleti "Labudovo jezero", "Ščelkunčik", "Uspavana lepotica", uvertira "Romeo i Julija".

1861 - Rođen je indijski pisac i filozof Rabindranat Tagore, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1913. Po opštoj oceni literata neprevaziđene vrednosti. Napisao je više od hiljadu poema, 24 drame, osam romana, najmanje osam tomova pripovedaka, više od 2.000 pesama i mnoštvo eseja. Pisao je na bengalskom jeziku, a poeziju je sam prevodio na engleski. Napustio je tradicionalni književni bengalski i pisao na govornom jeziku. Njegovo delo odlikuje se snagom i jasnoćom misli, dostojanstvenom emotivnošću, ali ga krasi i duboka društvena odgovornost. Dela: zbirke pesama "Gradinar", "Gitandžali", zbirke pripovedaka "Grupa priča", "Zlatan čamac", "Kasna žetva", "Snovi", "Nuđenja", roman "Gora", lirske drame "Čitra", Malini", publicistički rad "Nacionalizam".

1892 - Rođen je srpski pisac Milutin Bojić. Autor čuvene "Plave grobnice" poeme o masovnom sahranjivanju srpskih vojnika u Jonsko more nedaleko od Krfa. Studirao je filozofiju i pedagogiju u Beogradu. Učestvovao je u balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu. Posle povlačenja preko Albanije radio je kao državni službenik na Krfu i u Solunu. Umro je od tuberkuloze u 25. godini i sahranjen je na solunskom groblju Zejtinlik. Dela: četiri knjige pesama i više drama, uključujući "Kraljevu jesen" i "Uroševu ženidbu".

1893 - Povodom 400. godišnjice osnivanja Obodske štamparije, književno-umetnička zajednica pod predsedništvom Milana Milićevića priredila je prvu izložbu srpskih knjiga u Beogradu.

1901 - Rođen je američki filmski glumac Frenk Džejms Kuper, poznat kao Gari Kuper, jedan od najomiljenijih glumaca u istoriji Holivuda, prepoznatljiv po naglašenoj individualnosti. Snimio je 84 filma. Filmovi: "Zakon Divljeg zapada", "Narednik Jork" (Oskar), "Kome zvono zvoni", "Tačno u podne" (Oskar), "Vera Kruz", "Prijateljsko ubeđivanje", "Ljubav popodne", "Drvo za vešanje".

1915 - Nemačka podmornica torpedovala je u Prvom svetskom ratu britanski putnički brod "Luzitanija" kod obala Irske, u kojem je poginulo 1.198 ljudi, uključujući mnoge građane SAD. Ovaj slučaj ostavio je veliki utisak u Americi i na kraju je prihvaćen kao povod da SAD stupe u rat protiv Nemačke.

1928 - Granica prava glasa žena u Velikoj Britaniji spuštena je sa 30 na 21 godinu.

1936 - Rođen je Ivan Jagodić, srpski pozorišni, filmski i televizijski glumac. Posebno je bio angažovan u Dramskom programu. Upamćen je, između ostalog, po karakterističnoj boji glasa i vrhunskoj dikciji.

1954 - Snage otpora u Vijetnamu potukle su Francuze kod Dijen Bijen Fua, što je uticalo na francusku javnost da pojača zahteve za prestanak rata i francuska vlada je 21. jula 1954. prihvatila sporazum kojim je okončala vojnu intervenciju u svojoj koloniji Indokini. Bio je to početak raspada francuskog kolonijalnog carstva.

1995 - Kandidat konzervativaca, gradonačelnik Pariza Žak Širak, pobedio je na predsedničkim izborima u Francuskoj kandidata socijalista Lionela Žospena.

1997 - U izveštaju Vlade SAD osuđena je saradnja Švajcarske s nemačkim nacistima tokom Drugog svetskog rata, zbog činjenice da su švajcarske banke prihvatale zlato, umetnine i najrazličitije dragocenosti opljačkane širom okupirane Evrope. U studiji je navedeno da je time produžen rat, jer je podržana "sposobnost Nemačke da vodi rat".

1999 - Od kasetnih bombi - zabranjenih prema ženevskim konvencijama za napade i na vojne ciljeve - izbačenih nešto pre podneva iz aviona NATO isključivo na civilne ciljeve, stambene zgrade i ulice u blizini glavne gradske pijace i Kliničkog centra u strogom centru Niša, poginulo je 16 civila a više od 70 je ranjeno.

1999 - Američki avioni su s pet projektila razorili zgradu ambasade Kine u Beogradu, usmrtivši troje kineskih novinara, a jedan civil je ubijen prilikom bombardovanja obližnjeg hotela "Jugoslavija". Prethodno je NATO avijacija, kao i pet dana pre toga, onesposobila ključne trafo-stanice na širem području Beograda, izazvavši delimičan raspad elektroenergetskog sistema u Srbiji.

1999 - Kod Lipljana je pronađeno telo Fehmija Aganija, najbližeg saradnika Ibrahima Rugove. Zvanično je saopšteno "da ga je ubila tzv. OVK" pošto se protivio njihovim terorističkim metodama, što je tzv. OVK odbacila, kao i njegovi najbliži.

2000 - Predsednik Rusije Vladimir Putin, uverljivi pobednik na izborima mesec i po dana ranije, polaganjem zakletve na svečanosti u Kremlju zvanično je preuzeo funkciju šefa države. Njegov prethodnik Boris Jeljcin je, predajući dužnost, događaj ocenio kao istorijski, jer je prvi put u istoriji Rusije vlast mirno predata.

2002 - U more na severoistoku Kine srušio se kineski putnički avion, što nije preživeo niko od 112 putnika i članova posade.

2002 - U napadu islamskog teroriste samoubice na jedan klub južno od Tel Aviva poginulo je najmanje 15 ljudi. Odgovornost je preuzela teroristička organizacija Hamas.

2007 - Umro je srpski pesnik, akademik, Stevan Raičković. Studirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu, a već sa 17 godina počeo je da objavljuje poeziju u "Književnosti", "Mladosti", "Književnim novinama" i "Politici". Bio je saradnik Literarne redakcije Radio Beograda i urednik u Izdavačkom preduzeću "Prosveta". Objavio je dvadesetak zbirki pesama i nekoliko knjiga eseja. Prvu zbirku "Detinjstvo" objavio je 1950. Prevodio je rusku poeziju i to Anu Ahmatovu, Marinu Cvetajevu, Josifa Brodskog, kao i Borisa Pasternaka, ali i Šekspirove sonete i Frančeska Petrarku ("Deset ljubavnih soneta"). Raičkovićeva poezija objavljivana je na ruskom, poljskom, češkom, slovačkom, mađarskom, bugarskom, rusinskom, albanskom, slovenačkom i makedonskom jeziku. Dobitnik je najznačajnijih pesničkih nagrada - Zmajeve, Zmajevih dečjih igara, "Neven", Njegoševe, Dučićeve,"Branko Miljković", "Ljubiša Jocić", "Goranov venac", nagrade za prevodilaštvo "Miloš N. Djurić", kao i Sedmojulske nagrade i nagrade grada Beograda (Oktobarska).

2008 - Najmanje 61 osoba je poginula, a oko 200 je ranjeno širom Libana, u sukobima koji su izbili između pristalica opozicije predvođenih Hezbolahom i snaga vladajuće kolicije sunita, hrišćana i Druza.

2009 - Umro je akademik Milutin Stefanović, istaknuti istraživač u oblasti hemijskih nauka, član SANU. Doktorirao je na Prirodno matematičkom fakultetu u Beogradu 1954. gde je potom predavao kao redovni profesor. Bavio se organskom hemijom. Bio je urednik "Journal of the Serbian Chemical Society". Dobitnik je nagrade grada Beograda (Oktobarske).

2010 - Umro je Svetozar Stojanović, jedan od vodećih srpskih filozofa i teoretičara politike u drugoj polovini 20. veka. Rođen je 1931. godine u trgovačkoj porodici u Kragujevcu. Doktorirao je u Beogradu 1962. Pripadao je grupi nastavnika koji su ukljonjeni sa beogradskog Filozofskog fakulteta 1974. zbog disidentske delatnosti. Uživao je ozbiljan međunarodni ugled i kao plodan stručni autor i zbog opšte javne delatnosti. Dela: "Savremena meta-etika", "Između ideala i stvarnosti", "Istorija i partijska svest", "Na srpskom delu Titanika".

#Vremeplov

'