AKTUELNO

Pravoslavni vernici obeležavaju Svetog Đorđa.

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Svetog Đorđa, a Đurđevdan je jedna od najčešćih slava koje se svetkuju u Srbiji.

Legendi o svetom Đorđu prethodi priča o njegovom životu. Naime, Sveti Đorđe ili Sveti Georgije, rođen je u maloazijskoj oblasti Kapadokiji, u bogatoj i uglednoj hrišćanskoj porodici. Kad mu je otac poginuo, s majkom se preselio u Palestinu, na njeno porodično imanje, gde je stekao visoko obrazovanje.

Kult svetog Đorđa začet je ubrzo posle njegove pogibije. Na mestu gde se nalazio njegov grob u Lidiji, za vreme vladavine cara Konstantina (306–337) podignut je hram posvećen njemu. U tu crkvu su prilikom osvećenja uz Nikomidije prenete mošti svetog Đorđa. Uspomena na taj dan praznuje se 16. novembra kao Đurđic.

Foto: Pixabay.com

Običaji koji se vezuju za ovaj praznik, odnose se na zdravlje i plodnost.

Uoči Đurđevdana pletu se i venčići od đurđevskog cveća, đurđevka i mlečike i njime se kite kapije i ulazna vrata, pa zato danas obavezno ispletite jedan, jer po pravilu, venčići tu ostaju do naredne godine, kada se pletu novi.

Narod na Đurđevedan, rano pre zore, odlazi u prirodu zajednički na “đurđevdanski uranak”, na neko zgodno mesto u šumi koje se izabere, na proplanku ili pored reke.

Mladi se kite vrbovim prućem da bi napredovali kao vrbe, zdravcem da budu zdravi, koprivom koja treba da opeče bolest i selenom da bi im duša mirisala.

Kupanje i umivanje đurđevdanskom vodom, kojoj su se pripisivala magijska svojstva, garantovalo je zdravlje tokom čitave godine.

Veruje se i da uoči Đurđevdana, domaćica u posudu punu vode treba da stavi razno prolećno bilje, dren, zdravac i grabež, kao i čuvarkuću koja je ostala od Uskrsa. Ta posuda se onda stavlja u baštu, da prenoći pod ružom, a ujutru, na dan slave, svi ukućani se umivaju tom vodom., da bi bili zdravi kao dren, da imm kuća bude dobro čuvana, da bi se momci grabili oko devojaka...

Spavalice, ovo je loša vest za vas! Na Đurđevdan treba poraniti i ne valja spavati preko dana. Ako to uradite, rizikujete da vas glava boli preko cele godine. Ipak, narod je i za ovo smislio lek. Ako vam se već desi da danas zadremate, onda na Markovdan treba “spavati na istom mestu”.

#đurđevdan

'