AKTUELNO

NASA je danas lansirala na Mars raketu "Insajt" (InSight - Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport), a u ovoj letelici nalazi se čip sa 2.429.807 imena ljudi sa Zemlje, među kojima je i 2.835 imena osoba iz Srbije koje su poslale podatke putem sajta NASA.

Na sajtu američke agencije za istraživanje svemira piše da je nakon predatih skoro 2,5 miliona "bording pasova", registracija okončana i da se sletanje robota na površinu Crvene planete očekuje u novembru.

Hrvatski portal index.hr navodi da je "Insajt" lansiran na Mars u 04.05 sati po lokalnom vremenu i da je u pitanju prva međuplanetarna misija koja je pokrenuta sa zapadne obale SAD.

Foto: Tanjug AP

Navodi se da je "Insajt" deo NASA programa čija je misija sletanje robota proizvedenog za kretanje na površini Meseca ili Marsa. Svrha ove misije je istraživanje i otkrivanje procesa koji su oblikovali planete Sunčevog sistema pre više od 4,5 milijardi godina.

Navodi se da će korišćenjem sofisticiranih instrumenata "Insajt" pokušati da odgovori na pitanja nastanka planeta sličnih Zemlji. Njegov robot, koji bi trebalo da provede dve godine na Marsu, poseduje dva instrumenta koji bi trebalo da mere "puls" Marsa, kao i aktivnosti planete.

Foto: Tanjug AP

Bosanski portal klix.ba navodi da se u čipu poslatom u letelici, uz imena iz Srbije, nalazi i čip sa 1.278 imena iz BiH, 3.505 iz Hrvatske i 128 iz Crne Gore. Najviše imena, oko 600.000, jeste iz SAD, na drugom mestu je Kina sa 260.000 imena, a potom slede Indija, Velika Britanija, Turska, Italija, Nemačka i Rusija.

Navodi se da je reč je o rezultatu kampanje koja je trajala godinama unazad, a sve što je trebalo da se uradi jeste da se na mejl NASA pošalju osnovni podaci kako bi se zabeležilo ime osobe koja želi da bude zanimljiv deo misije. Podseća se da je "Insajt" prvi "lender" koji odlazi na Mars nakon "Kjuriositija" koji se tamo nalazi već sedam godina.

#NASA

#Raketa

'