AKTUELNO

Naučnici otkrili povezanost između biljnih dodataka ishrani i raka jetre – oprez pre nego što popijete!

Mnogi građani širom sveta posežu za biljnim dodacima ishrani verujući da je ono što dolazi iz prirode - bezbedno. Ali najnovije istraživanje pokazalo je suprotno: određeni biljni suplementi mogu izazvati rak jetre.


Studija objavljena u prestižnom časopisu Science Translational Medicine upozorava da je arahidonska kiselina (poznata kao AA kiselina), prisutna u nekim biljnim suplementima, povezana sa ozbiljnim mutacijama u jetri. Ovaj sastojak se najčešće nalazi u biljkama koje se koriste u homeopatiji za plodnost ili brže zaceljivanje, prenosi "Iflscience".

Pomirišite ovo voće i saznajte da li vam preti ova bolest! Test koji može da je otkrije godinama pre dijagnoze

Naučnici su analizirali uzorke raka jetre prikupljene u bolnicama širom sveta. U Tajvanu, čak sedamdeset osam odsto obolelih imalo je mutacije povezane sa AA kiselinom. U Kini je taj procenat bio četrdeset sedam, u Južnoj Koreji trinaest, dok su u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama zabeležene niže, ali ne zanemarljive stope - oko pet odsto.

U slabije razvijenim državama je problem nedovoljna kontrola biljnih dodataka ishrani. Često se kupuju bez saveta lekara i bez detaljne provere sastava. Stručnjaci apeluju da se uvedu stroži propisi i obavezna upozorenja na pakovanjima.

Prirodno ne znači uvek bezbedno
Zato sledeći put kada posegnete za "neškodljivim" biljnim dodatkom, imajte na umu da i lek i otrov mogu doći iz iste boce. Nauka je svoje rekla - sada je na vama da odlučite.

Autor: D.B.