AKTUELNO

Petnaesta "Noć muzeja" biće održana 19. maja na više od 200 lokacija u preko 40 gradova Srbije, a programi će se odvijati pod sloganom "Pobede i pobednici", najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

Osnivač i direktor "Noći muzeja" Ana Petrović ističe da su krenuli od činjenice da se ove godine slavi 100 godina od pobede u Prvom svetskom ratu, ali su onda došli do toga da su i oni sami pobednici.

"Ako smo uspeli da preživimo 15 godina i da smo i dalje voljeni, mislim da smo i mi pobednici, kao i svi oni koji sa nama sarađuju. Svake godine pričamo nove priče, otkrivamo nove prostore, sve su to male, intimne, lične pobede, nad sobom, svakodnevnim stvarima. Sve nas je to inspirisalo za slogan ovogodišnje Noći muzeja", istakla je Petrović.

Ona je u izjavi najavila da će ove godine otkriti 11 novih lokacija poput Legata Vojislava Jovanovića Maramboa pri Univezitetskoj biblioteci "Svetozar Marković" i zgrade Crvenog krsta sa artefaktima starim više od 100 godina.

Beograđani će prvi put moći da zavire u kuću porodice Veljković, koja krije neverovatne priče s kraja 19. i početka 20. veka, biće obeleženo i 90 godina od postavljanja "Beogradskog pobednika" na Kalemegdanu, a "Viasat History" će imati svoj paviljon sa zanimljivim izložbama.

Foto: Tanjug

Muzej Jovana Cvijića biće posvećen secesiji, Doktorova kula će ugostiti izložbu o Lazi Lazareviću, Kulturni centar "Baraka" slaviće film "Buđenje pacova" Živojina Žike Pavlovića, a u Muzeju Narodnog pozorišta publika će otkriti kako su decenijama iza nas igledale različite postavke "Labudovog jezera".

U Narodnom muzeju Veliko Gradište biće ekskluzivno u "Noći muzeja" izložena originalna, ručno potpisana litografija Pabla Pikasa iz 1949. godine, a biće predstavljeni i radovi slikara Dušana Bogića koji je učestvovao u Prvom svetskom ratu, dok će u zgradi Opštine Veliko Gradište biti otvorene tri nove galerije.

Narodni muzej Valjevo upoznaće posetioce sa bogatom istorijom i zaostavštinom Jermena kroz priču o velikom uticaju jermenskih porodica na privredni uspeh tog grada, a lični predmeti, knjige i pisma porodica Tahlirijan-Marković, Baronijan i Der Hazarjan dočaraće kako se živelo u Valjevu pre više od 100 godina.

Galerija "Milan Konjović" u Somboru organizovaće izložbu posvećenu Konjovićevom stvaralaštvu u periodu od 1913. do 1918.

Defile maskiranih mališana Bačkom Palankom biće inspirisan sloganom "Svi smo pobednici", ljubitelji putovanja "prošetaće" Latinskom Amerikom zahvaljujući fotografijama Marka Milivojevića, a u Galeriji Kulturnog centra biće otvorena izložba "Pismo i ornamenti" Violete Marković, dok će Narodna bibloioteka "Veljko Petrović" obeležiti pola veka postojanja svog dečijeg odeljenja.

Foto: Tanjug

Istorijski arhiv Niš će u okviru proslave 70 godina svog postojanja predstaviti najvredniju arhivsku građu i najstariji dokument koji čuva - bakrotisk i skice niške tvrđave iz 1737. godine, kao i Bibliju iz 1868, prvi srpski bukvar iz 1836, najstarije niške novine iz 1886.

Posetioci Banatske sobe u Beloj crkvi upoznaće se sa životom i delom operske dive Melanije Bugarinović, prvom Srpkinjom sa stalnim angažmanom u Bečkoj operi, Narodni muzej Kragujevac otvoriće izložbu "Stvaranje u krugu" akademskog slikara Nikosa Arvanitidisa, dok će u Muzeju "21. oktobar" biti izloženi radovi čuvenog vajara Ota Loga.

Gradski muzej u Kosovskoj Mitrovici organizovaće izložbu fotografija stare Kosovske Mitrovice, performans modelovanja portreta i iscrtavanja peskom ili kafom na osvetljenoj površini, dok će Gradska biblioteka u Vršcu ponuditi u "Noći muzeja" izložbu "Hilandar" pančevačkog slikara Emila Sfere.

Za 14 godina održavanja "Noći muzeja" zabeleženo je 500.000 ulazaka u muzeje na skoro 200 lokacija u više od 60 gradova i mesta u Srbiji.

#Beograd

#Maj

#Noć Muzeja

#Srbija

'