AKTUELNO

Jugoslovensko dramsko pozorište (JDP) danas je dodelom godišnjih nagrada obeležilo 70 godina od prve premijere koja je održana 3. aprila 1948, a tim povodom biće izvedena nova postavka "Kralja Betajnove".

Direktorka JDP-a Tamara Vučković Manojlović izjavila je da je tada, 1948. godine, izvedena predstava "Kralj Betajnove" na tekst Ivana Cankara u režiji Bojana Stupice, a da će večeras biti izvedena premijera tog komada u režiji Milana Neškovića.

- Pozorište je prolazilo kroz različite momente u istoriji, bilo je i uspona i padova, ali od početka je bilo jasno da su postavljeni najviši umetnički kriterijumi i najviši standardi pozorišne umetnosti - kazala je Vučković Manojlović.

Ona je dodala da se nada da će JDP nastaviti da radi kao što je radilo proteklih 70 godina.

Vučković Manojlović je rekla da je ;bilo teško održati kvaitet jer pozorište nije zaobišla tranzicija, kao ni različiti zakoni i uredbe koji zahvataju javni sektor.

- Ponekad smo prinudjeni da funkcionišemo po tržišnom principu i tada je teško održati visoke umetničke kriterijume, ali zahvaljujući brojnim partnerima kao i gledaocima koji sami postavljaju taj visok nivo, uspevamo da zadržimo takav nivo funkcionisanja - istakla je ona.

Prema njenim rečima, od samih početaka JDP je veoma prisutan na svetskim i evropskim scenama i festivalima, što se nastavilo i do danas.

Vučković Manojlović je najavila učešće JDP-a na različitim festivalima, u Moskvi, Rijeci..., kao i mnoga gostovanja.

#Jugoslovensko dramsko pozorište

#godišnjica

'