Donosimo vam 10 "sirotinjskih jela" na kojim su mnoge generacije odrasle.
U vreme kada se nije imalo novca, žene su morale da se snalaze kad je spremanje hrane u pitanju. Tako su sa vrlo malo namirnica, spremale ukusna jela na kojima su odrasle mnoge generacije. Mnogi se i danas rado sećaju "sirotinjskih jela", tvrdeći da su pucali od zdravlja dok su ih jeli.
1. Cicvara
Stavimo vodu da provri, dodamo so, mast i uz brzo mešanje (da se ne bi stvorile grudvice) dodajemo kukuruzno brašno. Dodati kajmak ili sir i mešati.
2. Restovani krompir
U proprženi crni luk dodajte kuvani krompir i izgnječite, zatim začinitie alevom paprikom, solju i biberom po želji.
3. Hleb, mast i aleva paprika
Iako će mnoge starije ljude podsetiti na detinjstvo, ovo jelo je nezamislivo za našu decu.
4. Krompir kuvan u ljusci
Ništa jednostavnije. Poslužite ga uz sir, napravite paradajz salatu i spreman je ručak koji je idealan za vruće letnje dane.
5. Kljukuša
Narendajte oljušteni krompir, dodajte so, biber i sitno seckani crni luk. Zatim sipajte brašno i mešajte uz dodavanje vode (da bude malo gušće nego za palačinke). Razlijete u podmazanu tepsiju i pecite oko pola sata na 250 C.
6. Stari hleb udrobljen u kiselo mleko
Kada ne znate šte ćete za doručak ili večeru, udrobite hleb u hladno kiselo mleko ili jogurt. Čak i mnoga deca to vole.
8. Popara
Stari hleb u komadićima nadrobite u vreloj vodi. Zagrejte ulje ili mast i kada bude vrelo prelijte, umešajte, dodajte sir ili kajmak. Može da se pravi i sa mlekom umesto vode, može i bez masti i vrelog ulja.
7. Klot pasulj
Pasulj je dovoljno kaloričan i pun belančevina tako da mu meso uopšte nije potrebno. Šargarepa, paprika i luk su odličan dodatak pasulju.
9. Prženice
Umesto da za doručak ili večeru jedete suvomesnate proizvode pune aditiva, napravite prženice i popijte jogurt.
10. Krompir čorba
Propržite luk i šargarepu, dodajte krompir isečen na kockice, nalijte vodu, kuvajte, zatim dodajte sok od paradajza i začinite. U krompir čorbu možete dodati i drugo povrće po želji, na primer paprike.
Autor: Dubravka Bošković