AKTUELNO

Nakon što je u baštama zamka Antrim otkrivena statua kraljice Elizabete II, javnost Severne Irske nije ostala ravnodušna. Umesto pohvala, skulptura je naišla na žestoku kritiku.

Naime, pojedinci su komentarisali da statua više liči na gospođu Dautfajer - gospođu iz istoimenog filma, nego na pokojnu kraljicu, dok su drugi kritikovale njen izgled, oblik lica, držanje i gumene čizme.

"Nema apsolutno nikakve sličnosti"

Podsmevanje i ogorčenje počeli su nekoliko sati nakon otkrivanja bronzane statue kraljice Elizabete II u baštama dvorca Antrim. Iako je sama opština Antrim i Njutaunebi angažovala lokalnog umetnika Anta Brenana da izradi skulpturu u znak sećanja na kraljičin doprinos, reakcije na društvenim mrežama bile su daleko od pozitivnih.

"Nema apsolutno nikakve sličnosti sa njenim veličanstvom, ovo je uvreda za sećanje na kraljicu", izjavio je jedan nezadovoljni posetilac. Dok je drugi dodao: "Sklonite ovo, užasno je!"Statua kraljice Elizabete II postavljena je pored spomenika njenom suprugu, princu Filipu, a u sklopu spomen-kompleksa nalaze se i dve bronzane korgi statue, omiljene kraljičine rase pasa.

"Ovo će biti trajni podsetnik na njenu posvećenost službi i sposobnost da ujedini ljude svih generacija," izjavio je gradonačelnik Antrima i Njutaunebija, Nil Keli.

Zamenik gradonačelnika, Pol Danlop, dodao je da statua oslikava kraljičinu ljubav prema prirodi:

"Kraljica Elizabeta je najviše uživala u životu na otvorenom, šetajući prirodom i provodeći vreme sa svojim psima."

"Onaj ko je statuu odobrio, taj neka i plati"

Međutim, brojni korisnici društvenih mreža izrazili su nezadovoljstvo, a komentari na zvaničnoj Fejsbuk stranici opštine su ubrzo isključeni zbog lavine negativnih reakcija.

"Ko god da je odobrio ovu skulpturu, trebalo bi da je plati iz svog džepa, a ne od naših poreza," izjavio je jedan od ogorčenih komentatora.

Jedan korisnik je statuu uporedio sa neslavno poznatom bistom Kristijana Ronalda, koja je bila postavljena na aerodromu u Madeiri 2017. godine, dok su se drugi prisetili i drugih umetničkih promašaja, poput "zastrašujuće" statue Lusil Bol u Njujorku i kontroverzne statue Majkla Džeksona postavljene ispred stadiona Fulham fudbalskog kluba.

Ipak, pojedini su branili umetnika Anta Brenana, poznatog po izradi figura političara iz Severne Irske u obliku šahovskih figura.

"Šteta je što ljudi ne cene trud i rad koji je uložio u ovu skulpturu, već samo pronalaze greške," rekao je jedan od onih koji je bio na strani umetnika.

Opština je na kraju saopštila da je umetnost subjektivna i da može izazvati različite reakcije, ali su izrazili zadovoljstvo "uglavnom pozitivnim" odzivom javnosti, uz napomenu da društvene mreže često preuveličavaju negativne komentare.

Dok se talas kritika ne smiruje, ostaje da se vidi da li će statua kraljice Elizabete II ostati na svom mestu, ili će, kao i mnoge druge pre nje, biti uklonjena pod pritiskom javnosti.

Autor: Marija Radić