AKTUELNO

Čuveni Nele Karajlić se vraća na muzičku scenu.

Nenad Janković, poznat kao doktor Nele Karajlić, rekao je za "Novo jutro" Televizije Pink da dvadeset godina nije pevao pesme "Zabranjenog pušenja".

- Pre otprilike 20 godina smo prešli u neku svetsku fazu, kada smo krenuli sa "No smoking orchestrom", pa je prošlo nekih dvanaest godina, a onda sam imao srčanih problema zbog kojih sam definitivno prestao da sviram. A evo sada me zovu iz Kanade i Amerike da dođem da napravim četiri koncerta - kazao je Nele.

Kako dodaje, koncerti će biti održani 24. i 25. marta u Torontu i Vankuveru, a 30. i 31. u Čikagu i Njujorku.

- Poslednjih pet, šest godina koliko nisam nastupao bavio sam se svim i svačim, između ostalog postavljao predstavu o Tesli, pisao knjigu, pravio seriju na televizijii i tako - dodao je dr Nele.

Foto: Printscreen

On je rekao da je pesme "Zabranjenog pušenja" prestao da izvodi jer su već prešli u fazu "No smoking orchestra" i taj svetski lup.

- Ovu turneju ja zovem eksperimentalnom, moraću posle koncerta kod kardiologa - našalio se Nele i dodao: Ono što planiram je da mi za koji mesec izađe nova knjiga, pa bih možda sa njom upakovao neki koncert - objasnio je Nele.

Kako napominje videće kako se oseća posle ove turneje. Za svoju novu knjigu Nele je rekao da je ona o jednoj kući na Dorćolu.

- Teoretski je tu kuću napravio moj pradeda s početka 20. veka, s tim što knjiga nema puno veze sa mojom porodicom, više je ta ideja autobiografska nego cela priča o toj kući. Ona se nalazi u Solunskoj ulici na broju 28 i te tri kjnige koje treba da izađu jedna za drugom prate razvoj događaja oko te porodice i oko te kuće – objašnjava Nele.

On je rekao da je u kontaktu sa nekim starim članovima grupe.

- Predrag Kovačević koji je sa nama svirao od '86 do '92 godine će svirati sa mnom u Vankuveru i Torontu, pošto on živi u Kanadi - kazao je Nele.

Foto: Printscreen

Nele je rekao da od rata nije bio u Sarajevu osim jedne večeri kada je bio kod prijatelja koji drži kafanu, ali da se tada nije dobro proveo.

- Provalili su me lokalni novinari, zapalile se društvene mreže, preteća pisma, a onda sam zbrisao, vratio se nazad – prisetio se Nele.

On je dodao da tamo nije omiljen jer je radio ono što govori i nije pričao ono što ne misli.

- Ja jednostavno ne mogu da pređem preko onog što jeste. Nisam čovek koji je suludo zagledan u prošlost. Mislim da se u i Bosni i na Balkanu vrlo lako može napraviti organizacija koja će nas povući u budućnost. Problem je što u budućnost ne možemo da putujemo ako ne rešimo nešto iz prošlosti - zaključio je Nele.

On je za svoju „Top listu nadrealista“ rekao da bi više voleo da se nije ostvarilo ono što je predviđao.

- Više bih voleo da sam ostao glup u društvu. Mi smo mislili da upravljamo istorijom, a ne ona nama, to je opet vezano za moju priču realnog i nadrealnog. Bilo je i skečeva kojima smo sami bili cenzori - prisetio se Nele.

#Nenad Nele Karajlić

#Novo jutro

'