AKTUELNO

"Kolena mi se malo tresu jer ovo nisam očekivao"

Po prvi put u najmanje 500 godina arheolozi su 2016. godine uklonili mermernu oblogu sa navodnog grobnog mesta Isusa Hrista. Otkrivanje je bilo deo napora, od četiri miliona dolara, da se obnovi Edikul - struktura unutar jerusalimske crkve Svetog groba u kojoj se nalazi grobnica.

Istraživači su posle samo nekoliko trenutaka zamenili ploču, koja je postavljena oko 1555. kako bi sprečili hodočasnike da ponesu suvenire.

Ali šezdesetčasovna restauracija, koja je počela u sredu, mogla bi da pokaže više od mermera.

Nakon početne inspekcije, istraživači su se plašili da samo materijal za punjenje leži ispod mermerne obloge grobnog kreveta. Ali u petak su pronašli originalnu krečnjačku ploču netaknutu.

Foto: Wikipedia.org

- Apsolutno sam zadivljen. Kolena mi se malo tresu jer ovo nisam očekivao - rekao je arheolog Fredrik Hibert i dodao:

"Ne možemo reći 100 odsto, ali izgleda da je ovo vidljiv dokaz da se lokacija grobnice nije pomerala kroz vreme, nešto što se naučnici i istoričari pitaju decenijama."

Restauracija je takođe otkrila delove originalnog krečnjačkog zida grobnice, kao i unakrsno urezanu mermernu ploču koja možda datira iz krstaških ratova. Istraživači se nadaju da bi analiza rezbarenja grafita mogla pomoći da se datiraju prethodna iskopavanja, prenosi "Csmonitor".

Autor: Aleksandra Aras