AKTUELNO

Skoro svakodnevno smo svedoci neverovatnih priča, kako gledajući i čitajući medije tako i u privatnom životu, ali priča doktora astrofizike definitivno spada u one vredne pomena.

Naime, doktor je, ove godine marta meseca, primljen u bolnicu zbog poteškoća sa disanjem, tačnije zbog kratkog dana. Lekari su ubrzo utvrdili da je došlo do krvarenja u plućima i pre nego što su stigli do operacionog stola, astrofizičar je upao u srčani zastoj zbog čega su morali da preduzmu hitne mere oživljavanja.

Kako je navedeno na portalu "Mirror", doktor astrofizike je doživeo kliničku smrt koja je trajala sedam minuta.

„Lekarima je trebalo sedam minuta da ponovo pokrenu moje srce. Za to vreme sam imao moždani udar zbog nedostatka kiseonika u mozgu. Dva dana sam se budio intubiran i u polusvesti, a onda sam se osvestio i pitao: ‘Šta se dogodilo?’ Teško je povezati unutrašnje vreme sa onim što se dešavalo napolju, ali mogu da nađem neki smisao u tome," priča astrofizičar i dodaje da je, zbog onoga što je video u tom stanju, pronašao utehu.

„Ne plašim se smrti, ni najmanje. Plašim se onoga što dolazi pre, naravno, ali priroda olakšava umiranje. Video sam niz od tri ovalne elipse, jednu po jednu, kako samo vise u crnom prostoru. Sve elipse su bile uspravne, kao da vise o koncu (ali nisu), i sve su imale debljinu, kao prsten. Na unutrašnjoj i spoljašnjoj površini prve elipse video sam planine, potoke, šume i oblake", objasnio je doktor i dodao da je druga elipsa bila poput vrelog prstena od gvožđa čiji je miris mogao da oseti.

Foto: Pixabay.com

"Sada pretpostavljam da sam u to vreme bio u srčanom zastoju. Odjednom se prizor razjasnio i otkrio treću elipsu koja je bila prekrivena prelepim oblacima koji su bili svetlo ružičasti i plavi, kao od najlepšeg izlaska ili zalaska sunca. Verujem da je tada moje srce ponovo počelo da kuca. Kada sam došao k sebi, te tri elipse su mi ostale čvrsto urezane u pamćenje, a kada su mi danima kasnije pričali o infarktu i moždanom udaru, sve mi je počelo da ima smisla", objasnio je.

Takoreći inspirisan svojim iskustvom i želeći da sazna više, počeo je da proučava knjigu "Astronomika nova", čiji autor nemački astronom Džonas Kepler, koji u svom delu tvrdi da su planetarne orbite zapravo elipse, a ne krugovi, kako većina misli.

„To je sve što sam video. Nema tunela svetlosti ili srećnih preminulih članova porodice da me pozdrave. Mislim da sanjanje i umiranje odražavaju ono što je najdostupnije u vašem umu tokom tog vremena. Vaš um vam priča priču o tome. Nisam se plašio tokom iskušenja, bio sam samo nepristrasan posmatrač, ali jedini trajni efekat mojih sedam minuta smrti bio je malo smanjen kapacitet mog kratkoročnog pamćenja“, zaključio je astrofizičar.

Autor: Marija Radić