AKTUELNO

Sveti mučenici Kozma i Damjan, poznati i kao Sveti vrači, veoma su cenjeni u pravoslavnom narodu zbog svoje sposobnosti da isceljuju bolesne

Oni se slave dva puta godišnje - 14. jula, kada je umro Kozma, i 14. novembra, kada je umro Damjan. Poznati su kao "besrebrenici" jer su lečili besplatno, delivši svoj dar sa onima kojima je pomoć bila potrebna.

Praznik Svetih vrača je zvanična krsna slava Lekarske komore Srbije i proslavlja se u medicinskim ustanovama širom zemlje. Narodno verovanje kaže da je ovaj praznik dobar za molitvu za ozdravljenje.

Srbija i Egipat – novi putevi saradnje za dobrobit oba naroda
Takođe, na ovaj dan se preporučuje izbegavanje teških fizičkih poslova, posebno za one koji rade na velikim visinama. Veruje se da ovaj dan štiti od groma, pa se savetuje da ne izlazite iz kuće bez preke potrebe.

Veruje se da molitva Svetom Kozmi i Damjanu za zdravlje, koja se čita 40 dana za redom, može pomoći u očuvanju zdravlja. Ova molitva se izgovara sa verom i nadom u isceljenje:

,,K vama, sveti besrebrenici i čudotvorci Kozmo i Damjane, kao brzim pomoćnicima i toplim molitvenicima za spasenje naše, kolena preklonivši, pritičemo i, klanjajući se, usrdno vapimo: ne prezrite moljenja nas grešnih i nemoćnih, koji smo u mnoga bezakonja zapali i svakoga dana i časa sagrešujemo. Umolite Gospoda da nama, nedostojnim slugama Svojim, podari velika i obilna milosrđa Svoja.''

Izbavite nas od svake patnje i bolesti, jer ste od Gospoda i Spasa našega Isusa Hrista primili izobilnu blagodat isceljenja, radi čvrste vere, besplatnog lečenja i mučeničke končine vaše. Uslišite nas koji se molimo i bogougodnim posredništvom vašim izmolite kod Hrista Boga pravoslavnim upraviteljima zdravlje, blagostanje, spasenje, pobedu nad neprijateljima i blagoslov Božji.

Opet se klanjajući, usrdno molimo da nam od Gospoda isprosite sve što je od koristi u ovom privremenom životu, a posebno što je potrebno za večno spasenje, da se udostojimo da molitvama vašim dobijemo hrišćanski kraj, bez bolesti, nepostidan, miran, i da se izbavimo od prevara đavolskih i večnih muka, da naslednici bezgraničnog i blaženog Carstva Nebeskog budemo.

,,A vi, ugodnici Božji, ne prestajte da se molite za one koji vam sa verom pristupaju; čak i ako, po mnoštvu grehova svojih, nismo dostojni milosrđa vašeg, budući istinski podražavaoci čovekoljublja Božjeg, učinite da donesemo rod dostojan pokajanja i u večni pokoj stignemo, hvaleći i blagosiljajući divnog u svetima Svojim Gospoda i Boga i Spasa našega Isusa Hrista i Prečistu Majku Njegovu, i vašu toplu zaštitu, sada i uvek i u vekove vekova. Amin."

Ova molitva se izgovara sa velikom verom i nadom u isceljenje, verujući da će Sveti Kozma i Damjan svojim molitvama pomoći svima kojima je potrebna njihova pomoć.

Autor: Snežana Milovanov