AKTUELNO

Na današnji dan u Beogradu je umrla pesnikinja Mira Alečković.

280 - Rođen je rimski imperator Konstantin I, koji je počeo hristijanizaciju Rimskog carstva. Godine 313. izdao je Milanski edikt o toleranciji kojim je hrišćanstvo izjednačio sa ostalim verama, a 325. je sazvao Prvi vaseljenski sabor u Nikeji na kojem je stvoren temelj dogmatskog i kanonskog sistema hrišćanske crkve. Osnovao je 330. Konstantinopolj, novu prestonicu Rimskog carstva.

1617 - U selu Stolbovo sklopljen je mirovni ugovor izmedju Švedske i Rusije. Šveđani su vratili Rusiji područje Novgoroda i priznali dinastiju Romanovih, ali su zadržali južnu obalu Finskog zaliva i Karelijsku prevlaku i time odsekli Rusiju od Baltika, što je trajalo sve do Severnog rata (1700-21).

1844 - Dominikanska Republika je postala nezavisna od Haitija.

1887 - Umro je ruski kompozitor i naučnik Aleksandar Borodin, pripadnik muzičke grupe "Velika petorica", čije je delo značajno doprinelo razvoju ruske simfonije i kamerne muzike.

1905 - Reorganizacijom Velike škole osnovan je Beogradski univerzitet, prva univerzitetska ustanova u Srbiji.

1936 - Umro je ruski lekar i naučnik Ivan Petrovič Pavlov, osnivač Instituta za eksperimentalnu medicinu, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1907. godine.

1952 - Održana je prva sednica UN u novom stalnom sedištu svetske organizacije u Njujorku.

1994 - U eksploziji bombe u maronitskoj katoličkoj crkvi u Libanu poginulo je deset i ranjeno 60 vernika koji su pred oltarom čekali da budu pričešćeni.

1996 - SR Jugoslavija je ukinula sankcije protiv Republike Srpske (blokada na Drini) uvedene 4. avgusta 1994.

2008 - U Beogradu je umrla pesnikinja Mira Alečković. Objavila je dvadesetak knjiga za decu i približno toliko dela poezije i proze za odrasle. Dobitnica je Ordena legije časti za unapredjenje kulturne saradnje sa Francuskom.

2010 - U snažnom zemljotresu jačine 8,8 stepeni po Rihteru, koji je pogodio Čile i izazvao cunami, poginulo je više od 800 osoba.

2016 - U Siriji je stupio na snagu sporazum o prekidu vatre koji su prihvatili vlada Sirije i 97 pobunjeničkih grupa uz posredovanje SAD i Rusije. Sporazum o primirju se ne odnosi na džihadiste iz Islamske države i sirijskog ogranka Al Kaide.

#Datumi

#Vremeplov

#Zanimljivosti

'