AKTUELNO

Poslednji dan maja je u kalendaru Srpske pravoslavne crkve posvećen svetom mučeniku Teodotu Ankirskom i sedam mučenica i mučenicima Petru, Dionisiju i ostalima.

Teodot je bio oženjen krčmar u Ankiri za vreme cara Dioklecijana. Bio je u braku i živeo po reči apostolovoj: "Odsada i oni koji imaju žene da budu kao da ih nemaju".

Krčmu je držao samo iz želje da pomaže hrišćanima, jer je njegova krčma bila sklonište za progonjene vernike. Teodot je tajno slao pomoć odbeglim hrišćanima po planinama i tajno prikupljao tela poginulih i sahranjivao ih.

Sedam devojaka je u to vreme bilo izvedeno na sud i mučeno, završile su potopljene u jezeru. Jedna od njih, Tekusa, javila se u snu Teodotu i rekla mu da izvadi njihova tela iz jezera i sahrani ih. Teodot je tako učinio uz pomoć prijatelja. Taj "prijatelj" ga je izdao sudij i ovaj ga je stavio na teške muke. Sve je Teodot istrpeo. Kada mu je mučitelj celo telo pretvorio u rane i zube mu kamenjem razdrobio, naredio je da se mačem poseče.

Mnogi hrišćani su plakali za Teodotom kada je izveden na gubilište, a on im je govorio: "Ne plačite, braćo, za mnom nego proslavite Gospoda našeg Isusa Hrista, koji mi pomože svršiti podvig i dušmana pobediti". Tada je položio svoju glavu na panj i pogubljen je 303. godine.

Na današnji dan, veruje se, valja se tri puta okupati hladnom vodom, kako bi se oterala smrt i nesreća, a ovo je molitva koja se izgovara:

"Bio si naslednik Apostola prestolom i zajedničar duhom, bogonadahnuto delo si našao u viđenju duhovnog uzrastanja: Zbog toga si uzdizao reč istine i radi vere si do krvi postradao, sveštenomučeniče Teodote: Moli Hrista Boga da spase duše naše."

Autor: