AKTUELNO

Biranje imena za bebu je zahtevan posao, jer će to ime dete nositi do kraja života. Svako vreme nosi i određenu modu kada su u pitanju imena, pa čitave generacije dece u Srbiji dobijala su tada popularna imena.

Poslednjih godina u našoj zemlji moderna su kratka, efektna i univerzalna imena kao što su Vuk, Hana, Sara... ali i istorijskih ličnosti kao što su imena srpskih vladara - Stefan, Vukan, Lazar...

Međutim, u svetu se širi bizaran trend pa se imena dece biraju na grobljima. Kako piše sajt "SheKnows" sve više trudnica se može videti kako šetaju grobljima, zagledaju nadgrobne ploče i tu pronalaze imena za svoje nerođene bebe.

Trudnica sa decom na groblju

Snimak trudne tiktokerke, Hejli Hodž, koja zajedno sa svoje troje starije dece šeta grobljem u Severnoj Karolini postao je viralan sa 2, 5 miliona pregleda.


"Kada se na grobljima nalaze najlepša imena, pa odvedete porodicu da traži ime devojčice," napisala je ona u postu.

Kroz video njene šetnje među nadgrobnim spomenicima ona je i navela neka od imena koja je videla i koja su joj se dopala.

"Džejms, Džulijan, Ela, Galovej, Salem," čuje se kako ona govori deci imena koja su joj se posebno dopala.

Kako je objasnila njena porodica već ima tradiciju biranja imena sa nadgrobnih spomenika, pa je tako ime dobila i njena sestra.

@hodgehouse

Fun fact: My sister came from someones gravestone 🤍 #babynames #southport #love #fyp #viral #weird #graveyard

♬ Beautiful Memories - Lux-Inspira

"Da li ste znali da su porodice dolazile na groblja na piknike sa svojim najmilijima. Znam da nekima to izgleda jezivo, ali moja majka je bila ljubitelj istorije i kao decu vodila nas je na izlete na groblje," rekla je ona.

Hejli je objasnila da ime njene sestre Kuper potiče upravo sa nadgrobnog spomenika.

"Možete naučiti toliko o kulturnim aspektima prošlosti samo gledajući nadgrobne spomenike," dodala je ona.

Njen snimak izazvao je različite komentare na mrežama i mnogi smatraju da je izabrala jeziv način za biranje imena svoje dece.

"Čula sam da trudnice privlače duhove", "Mrtve održava u životu ako izgovarate njihova imena", "Nositi dušu deteta kroz baštu prošlosti nije dobro. Postoji toliko pametnijih načina za izbor imena, a groblje definitivno nije mesto za to", "Tvoj fokus treba da ostane na početku života, a ne na kraju," samo su neki od komentara.

Na komentar o tome kako je ona dobila ime, odgovorila je: "Iskreno, ja sam dobila ime po mrtvom psu."

Ona i njen suprug Rivers već imaju troje dece: Finlija (10), Krua (3), i Benksa (16 meseci), ali nije otkrila da li je i njihova imena izabrala na groblju.

Autor: