AKTUELNO

Meksiko je zahvatio toplotni talas koji pored ljudi, teško podnose i životinje, a od posledica vrućina umiru i majmuni koji mrtvi padaju sa drveća.

Najmanje 138 majmuna drekavca, vrste poznate po specifičnom, glasnom oglašavanju, pronađena su mrtva u državi Tabasko na obali Meksičkog zaliva gde je temperatura premašila 45 stepeni, prenosi AP.

Zahvaljujući lokalnim stanovnicima pet jedinki je hitno prebačeno u lokalne veterinarske ambulante u kojima se veterinari bore da ih spasu od dehidracije i toplotnog udara.

Foto: Tanjug AP/Luis Sanchez

- Majmuni su doneti u kritičnom stanju, sa dehidracijom i temperaturom. Tela su im bila mlitava poput krpa. To su simptomi toplotnog udara - rekao je dr Serđo Valencuela.

Prvi mrtvi primati pronađeni su 5. maja i situacija je od tada sve gora i gora.

Majmuni su spasavani usred ekstremno visokih temperatura u Meksiku

Foto: Tanjug AP/Luis Sanchez

- Padaju sa drveća poput jabuka. Oni koje sam video bili su teško dehidrirani i preminuli su u roku od nekoliko minuta nakon što su pali na tlo. Pad sa visine od nekoliko metara je obično taj koji ih dokrajči - rekao je biolog Gilberto Pozo.

Zbog toplotnog talasa od marta je smrtno stradalo najmanje 26 ljudi, a veterinari tvrde da su vrućine usmrtile više desetina, a možda i stotine majmuna drekavaca.