AKTUELNO

Naučnici su otkrili davno zakopan krak reke Nil koji je nekada teko pored mesta sa više od 30 piramida u Egiptu, što može da znači rešavanje misterije o tome kako su stari Egipćani transportovali masivne kamene blokove da bi izgradili ove masivne strukture.

Deo reke dužine 64 kilometra, koji je prolazio pored, između ostalih egipatskih čuda, kompleksa piramida u Gizi, milenijumima je bio sakriven ispod pustinjskog peska i poljoprivrednog zemljišta, navodi se u studiji koja je objavila otkriće u četvrtak.

Postojanje reke u toj oblasti objasnilo bi zašto je niz od 31 piramide izgrađen duž sada negostoljubivog pustinjskog pojasa doline Nila između 4.700 i 3.700 godina. Velika piramida u Gizi, jedina preživela struktura Sedam svetskih čuda antičkog sveta, kao i piramide Kefrena, Keopsa i Mikerina, nalazi se u ovoj zoni u blizini drevne egipatske prestonice Memfisa.

Ključna uloga u transportu kamenih blokova

Arheolozi su dugo verovali da su drevni Egipćani sigurno koristili neki obližnji vodeni put da pomere džinovske kamene blokove korišćene za izgradnju piramida. -

- Ali niko nije bio siguran u lokaciju, oblik, veličinu ili blizinu ovog mega plovnog puta do stvarne lokacije piramida - rekao je vodeći autor studije Eman Gonajm sa Univerziteta Severne Karoline Vilmington u SAD, prenosi "Gardijan".