AKTUELNO

Slavni britanski genetičar sir Pol Nurs, nobelovac i direktor Instituta Frensis Krick u Londonu, svoju je uspešnu karijeru posvetio otkrivanju tajni skrivenih u genima.

Ali, svoju genetsku tajnu rešio je sa 75 godina: nakon što je sa 57 godina saznao da je žena koju je smatrao starijom sestrom zapravo bila njegova majka, nedavno je otkrio i ko je bio njegov biološki otac.

Uzbudljiva priča o genetskoj tajni poznatog genetičara počinje 2006. godine kada je Nurs bio na čelu uglednog Univerziteta Rokefeler u Njujorku i odlučio da zatraži Zelenu kartu. Ispunio je formulare, a zatim sa porodicom otišao na letovanje u Australiju i Novi Zeland. Ali, američko Ministarstvo bezbednosti odbilo je njegov zahtev s obrazloženjem da mu je izvod iz matične knjige rođenih nepotpun. Nurs je po povratku s odmora naručio originalni dokument iz Velike Britanije i kad je izvod stigao, bio je u šoku.

- Na dokumentu je pisalo da je moja majka Miriam, za koju sam bio uveren da bila moja starija sestra. Ime oca nije bilo poznato - ispričao je Nurs u podkastu „My Family’s Secret: Sir Paul Nurse”.

Foto: Printscreen YouTube/@royalsociety

Prvo je mislio da je neka greška, ali je ubrzo shvatio da je dokument originalan i da je on 57 godina živio u uverenju da su ljudi koje je smatrao svojim roditeljima zapravo njegovi deda i baka, a Miriam, njegova 18 godina starija sestra, u stvari njegova majka. Danima je bio u košmaru, a zatim je odlučio da istraži istinu o svom poreklu. Ali, problem je bio što je Miriam umrla 2000. godine, a njeni roditelji, Polovi deda i baka, koje je dotad smatrao ocem i majkom, umrli mnogo ranije. Pol Nurs se odmah javio ujacima, koje je dotad smatrao starijom braćom, ali i oni su bili šokirani jer nisu ništa znali o porodičnoj tajni.

Nurs se zatim vratio u detinjstvo. Rođen je 1949. godine u Norviču, a odrastao u Alpertonu, u severozapadnom Londonu, u skromnoj radničkoj porodici. Njegov „otac” bio je mehaničar u fabrici, a „majka” spremačica. Još kao dečak bio je svestan da su njegovi roditelji stariji od roditelja njegovih vršnjaka, a njegova braća i sestra mnogo stariji od njega. Njegova „sestra” Miriam udala se 1951. godine i rodila troje dece. Ali svake nedelje je posećivala svoje roditelje i malog Pola.

Za razliku od ostalih u porodici Nurs koji su školu napustili već s 15 godina, Pol je od detinjstva bio zaljubljenik u nauku i odličan učenik. Prvi je u porodici stekao fakultetsku diplomu, a nakon doktorata iz biologije izgradio je uspešnu naučnu karijeru.

Kraljica Elizabeta II. 1999. godine odlikovala ga je viteškom titulom sir, a 2001. godine dobio je, s Timom Hantom i Lelandom Hartvelom, Nobelovu nagradu za medicinu za otkriće ključnih regulatora ćelijskog ciklusa. Kada mu je uručeno to veliko priznanje, on se u svom govoru s mnogo ljubavi i topline osvrnuo na svoju skromnu radničku porodicu koja mu je pružila sve kako bi stekao fakultetsku diplomu.

Foto: Printscreen YouTube/@royalsociety

Spoznaja da je njegova starija sestra bila mu majka, podstakla je Pola da traga za svojim korenima. Obratio se za pomoć 11 godina starijoj rođaki koja je živela u njegovom rodnom gradu.

- Rekla mi je kako je moja majka Miriam zatrudnela sa 17 godina pa su je poslali rođacima u Norvič nekoliko meseci pre moga rođenja. Zatim je i moja baka došla u Norvič i kad sam rođen, preuzela me je kao svoje četvrto dete. Baka i deda su želeli da zaštite svoju ćerku, odnosno moju majku od sramote - ispričao je Nurs. Miriam svom suprugu nikada nije rekla istinu o Polu, a bolovala je od multiple skleroze i umrla sa 70 godina.

- Kada je umrla, uz njen su krevet bile slike četiri mališana: njeno troje dece i ja - rekao je Nurse.

Od trenutka kada je spoznao istinu o svom poreklu, Pol Nurs počeo je potragu za svojim biološkim ocem.

Imao je nekoliko teorija o tome ko bi on mogao biti. Prvo je mislio da je njegov otac bio student ili neki muškarac na početku svoje akademske karijere koji se „spetljao” s njegovom majkom, a zatim je pustio da reši problem neželjenog deteta. Potom je bio uveren da mu je otac neki od američkih vojnika koji su krajem 1940-ih boravili u Velikoj Britaniji. Prema pričama, u nekoliko navrata bio je gotovo uveren da je našao svog oca, ali se nakon DNK analize pokazalo da je bio u zabludi. Obeshrabren neuspešnim pokušajima digao je ruke od potrage za biološkim ocem.

Prekretnica se dogodila u leto prošle godine kad se obeležavala 70. godišnjica otkrića strukture DNK. Tom prilikom u naučnoj emisiji BBC-a "The Infinite Monkey Cage" gostovali su, među ostalima, Pol Nurs i Turi King, kanadsko-britanska genetičarka i genealoginja koja je radila na identifikaciji DNK engleskog kralja Richarda III. Turi King je tada predložila Nursu pomoć u potrazi za njegovim biološkim ocem. Nekoliko dana kasnije, dok je boravio u Hirošimi na konferenciji, Turi King mu je e-mailom saopštila da misli da je pronašla njegovog oca i njegovu polubraću i polusestre. Kako bi bila sasvim sigurna, Turi King pisala je jednom od moguće polubraće i pitala bi li pristao na genetski test. Nakon 18 godina potrage, Pol Nurse je saznao ko mu je biološki otac.

- Bio sam u svojoj malenoj hotelskoj sobi u Hirošimi gde se moj svet menjao. Dobio sam šestoro novih polubraće i polusestara - ispričao je Nurs. Ispostavilo se da je njegov biološki otac živio u blizini porodice Nurs u Alpertonu, a regrutuvan je i poslat u Egipat nakon Drugog svetskog rata. Nurs smatra da je njegovu majku Miriam upoznao 1948. godine dok je bio na dopustu u Londonu. U svakom slučaju, nakon demobilizacije i povratka iz Egipta, Polov otac bio je vozač autobusa u Londonu, a potom vozač kamiona na dugim linijama. Ženio se dva puta i imao šestoro dece.

- Neobično je što je moj otac prolazio pokraj stanice blizu moje kuće gde sam kao dete čekao autobus. Nisam bio svestan da sam išao u istu osnovnu školu kao i moja polusestra - rekao je Nurs.

Njegov biološki otac umro je 2017. godine, ali Pol Nurs je u kontaktu sa svojom novom polubraćom i polusestrama. Ima fotografije svog oca i spoznao je kako su slični i izgledom i držanjem. Na jednoj fotografiji njegov otac sedi zamišljen, bradu je podbočio rukom, a ispred njega je čaša crnog vina.

- Takav sam i ja - kaže Nurs. Od svoje nedavno nađene polubraće i polusestara, saznao je i da je njegov otac, iako bez formalnog obrazovanja, bio radoznao čovek koji je strastveno čitao.

- Ne znam je li moj otac ikada saznao da postojim. Nakon što je demobilisan, možda je vidio kako moja baka gura dečja kolica u okolini, pretvarajući se da je majka - rekao je Nurs.

Nakon što je u 75. godini nakon gotovo 18 godina otkrio svoju porodičnu i genetsku tajnu, Nurs bi voleo da sazna je li veza njegovih roditelja bila samo za jednu noć ili je trajala neko vreme. Ali, tu su tajnu oboje poneli u grob.

Autor: N. Ž.