AKTUELNO

Da li vam se ikada dogodilo da ste otišli na razgovor za posao i imali utisak da je sve prošlo u najboljem redu, a nakon par dana shvatili da vas niko nije pozvao? Možda ste uporno vraćali film i pokušavali da shvatite gde ste pogrešili jer ste bili previše sigurni da dobijate radno mesto koje želite. Jana Tuhvatulina, trener poslovnih i razvojnih veština, otkrila je koje greške su najčešće.

Pre nego što ih je navela, objasnila je da je intervju samoprezentacija. To znači da poslodavac neće samo proceniti vaše veštine koje se nalaze u biografiji, nego će dobro obratiti pažnju na to kako komunicirate i šta govorite. O nekim stvarima je najbolje nikada ne razgovarati, kaže stručnjak.

Evo na šta treba da obratite pažnju:

Prvo, nikada nemojte da se interesujete za informacije o kompaniji u koju dolazite da nađete posao, ako su one površne. Pronađite sajt i proučite sve osnovne informacije. Trebalo bi, barem približno, da znate šta kompanija radi, a ne pitajte to na licu mesta.

Ne pozivajte se na CV, već je pročitan. Recite više o svojim profesionalnim veštinama. Ponekad je poželjno da ne uključite sve činjenice u svoju biografiju, nego da ostavite nekoliko "aduta" samo za razgovor.

Nikada ne kritikujte bivšeg poslodavca. Čak i ako se dogodila situacija u kojoj je bivši poslodavac pogrešio, to ipak može da izazove negativnu reakciju kod potencijalno novog poslodavca.

Nemojte koristiti frazu "Ne znam". Razmislite par sekundi i odgovorite bar nešto. Čak i ako se od vas traži da rešite težak problem, a ne znate kako to da uradite, bar ponudite plan koji može da pomogne pronalasku rešenja.

Ne forsirajte poslodavca da donese odluku o zapošljavanju. I drugoj strani je potrebno vreme da razmisli. Recite "Hvala vam na razgovoru" i čekajte odgovor.