AKTUELNO

Na današnji dan SAD su ukinule sankcije SR Jugoslaviji uvedene početkom 1999. zbog politike vlasti Slobodana Miloševića prema Albancima na Kosovu.

1535 - Španski konkvistador Fransisko Pisaro osnovao je Limu, sada glavni grad Perua.

1778 - Engleski moreplovac Džejms Kuk otkrio je Havaje koje je nazvao Sendvič ostrva po imenu lorda Sendviča.

1871 - U "Dvorani ogledala" Palate u Versaju kralj Pruske Vilhelm I je proglašen za prvog cara novog, Nemačkog carstva.

1909 - Rođen je pisac Oskar Davičo, koji je 1950-ih i 1960-ih godina znatno uticao na poeziju Jugoslavije. Bio je i jedna od najaktivnijih i ličnosti u književnom životu Beograda i Jugoslavije (zbirke pesama "Višnja za zidom", "Nastanjene oči", romani "Pesma", "Beton i svici").

1944 - Posle sedmodnevnih žestokih borbi, sovjetske trupe su u Drugom svetskom ratu okončale blokadu Lenjingrada, gde je tokom nemačke opsade od septembra 1941. od iscrpljenosti i gladi umrlo 620.000 ljudi.

1977 - U padu malog vladinog aviona po magli kod Sarajeva poginuli su predsednik Saveznog izvršnog veća (vlade) SFR Jugoslavije Džemal Bijedić, njegova supruga Razija i još šest ljudi.

1996 - Poslanička grupa vladajuće partije Grčke, socijalističkog PASOK-a, izabrala je reformistu Kostasa Simitisa za premijera, pošto je teško oboleli osnivač PASOK-a Andreas Papandreu podneo ostavku.

1999 - Odluka vlade SR Jugoslavije da predstavnika OEBS-a na Kosovu Vilijama Vokera proglasi "personom non grata" i da uskrati dozvolu glavnoj tužiteljki Međunarodnog suda za ratne zločine Luiz Arbur da uđe u SRJ, dodatno je zaoštrila odnose Beograda i sveta.

2001 - SAD su ukinule sankcije SR Jugoslaviji uvedene početkom 1999. zbog politike vlasti Slobodana Miloševića prema Albancima na Kosovu. Američkim firmama je do tada bilo zabranjeno da posluju sa SRJ. Ukidanja te zabrane i američkih sankcija otvorilo je vrata za davanje stranih kredita SRJ.

2003 - Na Šestom vanrednom kongresu za predsednika Socijalističke partije Srbije (SPS) ponovo je izabran Slobodan Milošević, iako je već bio u pritvoru u Hagu.

2009 - Premijeri Rusije i Ukrajine, Vladimir Putin i Julija Timošenko postigli su sporazum o snabdevanju Ukrajine gasom i transportu ruskog gasa do drugih evropskih potrošača preko Ukrajine.

2017 - Planeta Zemlja je bila rekordno topla 2016. što je bila treća takva godina uzastopno.

#Datumi

#Istorija

#Vremeplov

'