AKTUELNO

Orošene oči na ikoni presvete Bogorodice prvi su primetili vernici nakon jutarnje molitve dok su razgovarali o tome kako će proslaviti Badnje veče i Božić.

U prošlu nedelju, neposredno nakon jutarnje liturgije, ponovo je "zaplakala" ikona presvete Bogorodice u crkvi "Sv. Arhangel Mihail" u selu Trubarevo blizu Skoplja.

Ikona presvete Bogorodice prvi put je počela da mirotoči uoči Uskrsa, početkom aprila 2016. godine, a sada su njene „suze“ potekle uoči Božića.

Vernici su bili oduševljeni što je ikona ponovo počela da mirotoči, ali ovoga puta mnogo obimnije nego ranije.

O čudu koje se desilo u crkvi „Sv. Arhangel Mihail“ u selu Trubarevo obaveštena je skopska mitropolija, koja za sada nema komentar o tome, a nakon saznanja da je ikona presvete Bogorodice ponovo počela da mirotoči vernici iz sela i celog Skoplja u još većem broju su počeli da posećuju ovaj pravoslavni hram.

Pročitajte još: Pronađena ajkula stara više od 500 godina (FOTO)

Ikona presvete Bogorodice prvi put je "zaplakala" nakon jutarnje molitve, uoči Uskrsa 2016. godine.

- Kada je sveštenik završio nedeljnu liturgiju, jedna vernica je oko 9 sati primetila nekoliko kapi kako se slivaju iz levog oka ikone Bogorodice. Otac Boban je uzeo malo vate, obrisao je, pomirisao i rekao da miriše na sveto miro. Odmah nakon toga iz zvezde na čelu Bogorodice je proteklo još nekoliko kapi. Ostali smo u crkvi do 17 časova, a kapi su se neprestano pojavljivale - rekao je tada predsednik crkvenog odbora Risto Setinov.

Ta vest je doprla i do poglavara Makedonske pravoslvne crkve, arhiepiskopa Stefana, koji je potom posetio crkvu i pomolio se ispred ikone presvete Bogrodice, veleći da je to božiji znak, jer se zaista radi o sveto miro, tečnosti izuzetno prijatnog mirisa, za koju se tvrdi da ima smirujuće dejstvo.

Sveto miro je gusta i masna tečnost koja najčešće ističe iz moštiju svetaca, ali se često dešava da mirotoče i ikone. Veruje se da se mirotočenje javlja kada je svetac, koji se nalazi ili je oslikan u hramu, zadovoljan, i na taj način pokušava da obznani svoju dobru volju.

Snimak od prošle godine kada je ista ikona plakala pogledajte ispod:

#Bogorodica

#Božić

#čudo

'