AKTUELNO

Posetioci će imati priliku da vide prvu protetičku robotsku šaku na svetu, poznatu pod nazivom "beogradska šaka".

Izložba "Rođenje humanoidne robotike: 50 godina Centra za robotiku Instituta 'Mihajlo Pupin', posvećena najstarijoj laboratoriji za robotiku u Jugoistočnoj Evropi, biće otvorena 21. decembra u Muzeju nauke i tehnike Beograd.

Autor i kustos Muzeja nauke i tehnike Ivan Stanić izložbom ukazuje na značaj Centra za robotiku, na njegova fundamentalna istraživanja koja su ga sedamdesetih i osamdesetih godina 20. veka učinila kolevkom moderne robotike u svetu.

U Centru su se rodile ideje i teorije, koje su zajedno sa praktičnim dostignućima, uticale na razvoj i tok svetske robotike, posebno u Japanu, SAD, Rusiji i Francuskoj.

Izuzetan doprinos je ostvaren na polju humanodine robotike, na kreiranju novih matematičkih modela i softverskih rešenja, na analizi stabilnosti i sistema kontrole, kao i na ponuđenim rešenjima za kretanje dvonožnih robota (androida), koja se i dan danas koriste i svetu.

Veliki pionirski doprinos je ostvaren i na polju industrijske i edukacione robotike.

Posetioci će imati priliku da vide prvu protetičku robotsku šaku na svetu, poznatu pod nazivom "beogradska šaka", prve egzoskelete u svetu, prvog u svetu industrijskog robota antropomorfnog tipa UMS 1, edukacione robote serije Robed, prvi jugoslovenski digitalni računar CER 10, delove Aktivnog odela.

Biće izložena i prestižna nagrada "Jozef Ingelberger", koju je dobio dugogodišnji rukovodilac Centra, profesor Miomir Vukobratović i predstavljena njegova Teorija nula momenta, koja se i dan danas koristi širom sveta za kretanje androida, kao i primeri najnovijih dostignuća Centra za robotiku Instituta "Mihajlo Pupin".

Pročitajte još: 'Oživljavanje' - Festival studentskog filma u Kinoteci

#Izložba

#Robot

'