AKTUELNO

Oni predaju na Univerzitetu Pensilvanije.

Dvoje istaknutih američkih umetnika, slikarka Suzan Bi i pesnik Čarls Bernstin, predstaviće se beogradskoj publici u Kulturnom centru Beograda, kao i na nekoliko beogradskih fakulteta.

Jedan od najuticajnijih savremenih američkih pesnika i slikarka, feministkinja i autorka više umetničkih knjiga tokom svog boravka u Beogradu srešće se sa studentima Fakulteta za medije i komunikacije, Filološkog fakulteta i Fakulteta primenjenih umetnosti.

Na sutrašnjoj promociji u galeriji "Artget" pod nazivom "Poezija za 21. vek i knjiga kao umetnički objekat", pored dvoje umetnika, učestvovaće Dubravka Đurić, pesnikinja i teoretičarka, i Vladimir Kopicl, pesnik, kritičar, esejista.

Čarls Bernstin, pesnik, teoretičar i izvođač poezije, delovao je u uticajnoj pesničkoj školi "jezičke poezije" (language poetry) koja pripada eksperimentalnoj struji američke poezije, a koja je vrhunac dostigla tokom 90-ih godina prošlog veka.

Berstin u poeziji kombinuje jezik politike, popularne kulture, reklame, književnog žargona, korporativni govor i pokazuje kako su kultura i jezik međusobno zavisni i konstruišu jedno drugo. Njegova poezija je rafinirana, složena, intertekstualna i duhovita.

Bernstin je gostovao u Beogradu i Novim Sadu 1991. godine.

Slikarstvo Suzan Bi je inspirisano ekspresionizmom, apstrakcijom, ali i folklorom, naivnom umetnošću i različitim formama popularne kulture.

Baveći se ljudskim emocijama Bi, po sopstvenim rečima, dramatizuje odnos muških i ženskih likova referišući na filmove nastale između 1920. i 1960. godine, a mnogi motivi dolaze iz budizma, hrišćanstva i kabale.

Naslovnice Bernstinovih knjiga su ilustovane njenim umetničkim delima, a posebno su zanimljive knjige namenjene devojčicama i adolescentkinjama, realizovane u saradnji sa pesnikinjom i umetnicom Džoanom Draker. Sa umetnicom Mirom Šor uređuje časopis za savremenu umetnosti "M/E/A/N/I/N/G".

I. P.

#Fakultet

#SAD

#Umetnik

'