AKTUELNO

Kafa sa mlekom i šećerom je poznata kombinacija, hoće li je so zameniti?

Za mnoge je početak dana bez kafe nemoguć, pogotovo jer ta prva jutarnja šoljica kao da nosi mogućnost govora i svih daljih aktivnosti koje raži dan.

Gde je ovaj, nekada čaroban napitak, nisu daleko ni mleko i šećer. Međutim, povremeno će vam pored šoljice kafe zatrebati i slanik, navodi "Brigitte.de".

Alton Braun, koji je autor mnogih kuvara i ekspert kulinarstva, jednom je u svojoj emisiji otkrio da treba s vremena na vreme soliti kafu, umesto već poznatih dodataka. Naveo je da na jednu šoljicu vode, pomešate dve kašičice kafe sa pola kašičice soli.

Zašto?

So provereno neutrališe gorčinu, koja je česta u kafi i povremeno ume da zasmeta našem želucu. Ovo je potvrdila jedna studija, rađena na Hemijskom univerzitetu u Filadelfiji.

Natrijum neutrališe gorčinu, ali ne samo to, već može poboljšati aromu kafe, kao i neutralisati neprijatnu aromu.

Samo pažljivo

Ovo ne znači da je so i po količini zamena za šećer. Treba biti oprezan sa količinama, dakle, ako stavljate dve kašičice šećera, onda to ne znači da toliko soli treba. Najbolje je pridržavati se gore navedenih mera, koje je preporučio Alton Braun.

Zašto je kafa gorka?

Gorčina kafe može da se stvori iz nekoliko razloga.

Pogrešna temperatura vode - ako se kafa kuva na više od 96 stepeni, onda se gubi gorčina.

Tamna zrna kafe - što tamnija zrna, to je kafa gorča.

Preprženost zrna - kafa je često pržena na veoma visokim temperaturama, a stepen uprženosti često možete proveriti na pakovanjima kafe.

Autor: