AKTUELNO

Svi smo mislili da je drugačije...

Skloni smo da verujemo da nismo radan narod, jer su "kafići u radno vreme uvek puni", ali iznenadićete se kad saznate da su Srbi prvi vrhu liste nacija koje tokom godina imaju najmanje neradnih dana. Sa 20 radnih dana plaćenog odmora, koliko nam garantuje zakon, nalazimo se u grupi sa zemljama okruženja kao što su Makedonija, BiH, Hrvatska, Slovenija, Mađarska, Rumunija, Bugarska i Grčka.

Izuzetak je jedino Crna Gora gde zaposleni imaju dan više. Situacija se pogoršava za naše radnike, kada odmoru dodamo i praznične dane, jer ih imamo manje i od pomenutih zemalja - Srbija ih ima 10-13 (u zavisnosti od verskih praznika), Hrvatska 14, a Makedonija 16.

U Evropi, po ukupnom broju dana plaćenog godišnjeg odmora prednjače Velika Britanija i Estonija - 28 dana. Slede sa po 25 dana - Austrija, Danska, Finska, Francuska, Luksemburg, Norveška i Švedska. U Španiji za tri dana manje - 22.

Foto: Pixabay.com

Pravo na odmore i odsustva spada u jedno od osnovnih prava radnika, a jedina napredna ekonomija koja ne garantuje bilo koji vid plaćenog odsustva je SAD. To je slučaj i sa Maršalskim ostrvima, Kiribatima, Palau i u Liberijom.

S druge strane, državljani Kuvajta imaju najviše plaćenog godišnjeg odmora - 30 dana, a uz to, i pravo na plaćeno odsustvo za 13 državnih praznika.

U Estoniji, uz 28 dana godišnjeg, radnici imaju pravo i na 11 dana odsustva za državne praznike, što je ukupno 39 dana plaćenog odsustva u godini. U Danskoj ne postoji zakonsko pravo na isplatu na državne praznike, dok u Norveškoj subote se broje u radne dane, a radnici imaju zakonsko pravo na dva plaćena državna praznika.

Od 16 do osam slobodnih dana za državne praznike

Među državama koje imaju značajni broj plaćenih slobodnih dana za državne praznike su Švajcarska od 9-16, Slovačka 15, Španija i Portugal sa po 12-14 dana, Švedska 14, Albanija i Turska sa po 14 dana, Nemačka 9-13, kao i Rusija i Ukrajina po 13 dana.

Najmanje državnih praznika je u Holandiji osam dana, kao i Irskoj i Belorusiji - devet.

Pročitajte još: Pripremite se! Noćas NEBESKI SPEKTAKL, kiša meteora osvetliće Zemlju (video)

#Balkan

#Evropa

#Godišnji odmor

#Srbija

'