AKTUELNO

Kolo je najraspostranjenija igra na teritoriji cele Srbije.

Srpska tradicionalna narodna igra kolo upisana je danas na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

Odluku o upisu kola doneo je 7. decembra 2017. godine Međuvladin komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa, na svom 12. redovnom zasedanju koje se održava na ostrvu Čedžu, u Južnoj Koreji, objavio je Etnografski muzej u Beogradu.

Kako se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu muzeja, procedura za upis tradicionalne narodne igre kolo na Reprezentativnu listu nematerijalnog kultrunog nasleđa čovečanstva započeta je na osnovu odluke Nacionalnog komiteta za nematerijalno kulturno nasleđe u decembru 2015. godine .

Centar za nematerijalno kulturno nasleđe pri Etnografskom muzeju u Beogradu, pripremio je nominacijski dosije koji je u martu 2016. godine Ministarstvo kulture uputilo u proceduru usvajanja.

U saopštenju se navodi da je dosije priprmljen u saradnji sa predlagačima elementa za Uneskovu listu, Fakultetom muzičke umetnosti; Ansamblom tradicionalnih igara "Kolo" i Centrom za istraživanje i očuvanje tradicionalnih igara Srbije.

Kolo je najraspostranjenija igra na teritoriji cele Srbije, a pored srpskog pravoslavnog stanovništva, koje ga smatra obeležjem nacionalnog identiteta, izvode ga i druge etničke i konfesionalne zajednice.

Izvode ga lančano povezani igrači, uz muzičku pratnju, koju igrači prate izvodeći različite vrste koraka.

- Upis elementa na Uneskovu listu znači da će ovaj deo nematerijalnog kulturnog nasleđa postati međunarodno vidljiviji, ali i da će različite zajednice jasnije uvideti da dele zajedničko nasleđe, podstaći ih da u većoj meri komuniciraju i budu spremne da učestvuju u zajedničkim aktivnostim, programima i projektima za očuvanje i prenošenje elementa – navodi se u saopštenju.

#Etnografski muzej

#Kolo

#unesco

'