AKTUELNO

Spomenik će biti podignut na inicijativu Udruženja književnika Srbije.

Srpskom pesniku Vasku Popi biće podignut spomenik sledeće godine u Tašmajdanskom parku, potvdio je za medije gradski menadžer Goran Vesić.

- Prihvatili smo inicijativu Udruženja književnika Srbije da se u Beogradu dogodine podigne spomenik Vasku Popi. Njegov spomenik ne može biti običan, jer mora biti kao i njegova dela - neobičan. Predstaviće ga kako sedi za svojim omiljenim stolom u kafani 'Poslednja šansa'. Živeo je prekoputa i tu je voleo da popije kafu. Tako će oni koji budu prolazili parkom moći da sede sa njim za stolom - rekao je Vesić.

Foto: Tanjug

Među prvima koji je predlagao da se Popi podigne spomenik bio je pisac Milovan Vitezović.

- Vasko Popa mi je bio prvi urednik u 'Nolitu'. Bio sam mu mlađi prijatelj, a kao podstanar, stanovao sam blizu njega, i svakog jutra smo odlazili zajedno na posao - priseća se Vitezović.

Ideja da se Popi podigne spomenik upravo u "Poslednjoj šansi", smatra Vitezović, osnovana je zato što je to bila jedna od njegovih omiljenih kafana, iako je voleo da sedi i u "Maderi", ali i na drugim mestima. Vaskov krug se, priča Vitezović, zatvarao u hotelu "Moskva".

U zapisima prvog direktora Muzeja savremene umetnosti Miodraga B. Protića ostalo je sećanje da je početkom pedesetih godina sa Vaskom ručavao u kafani "Šumadija", u Kolarčevoj ulici, dok je pisac Sveta Lukic zabeležio: "U kafani hotela 'Metropol', Popa je godinama držao sto u podne sa Borom Radovićem i Vasilijem Popovićem i mladima... Vasko je bio genije za kafansko sedenje"'.

Popa je bio jedan od najuvaženijih pesnika u svetu. Pozivan je na najveće i najelitnije književne manifestacije u Londonu, Americi, Holandiji, Austriji, Meksiku, Brazilu, itd. Družio se sa najvećim svetskim piscima, kao što su Borhes, Ginter Gras, Tadeuš Ruževič.

Dodeljena mu je i Austrijska državna nagrada za evropsku literaturu, koju su pre njega dobila samo dva evropska besnika, Zbignjev Herbert i V.H. Odin, podsećaju "Novosti".

Pročitajte još: Vesić uručio nove zimske jakne vozačima "Beograd puta" i poručio: Prestonica spremna za sneg! (FOTO)

#Goran Vesić

#Spomenik

'