AKTUELNO

Polarna svetlost ovih dana je neuobičajeno vidljiva i na nižim geografskim širinama jer se Sunce približava vrhuncu svog 11-godišnjeg ciklusa.

Tokom protekle nedelje, zahvaljujući savršenim uslovima, polarna svetlost ili aurora borealis mogla je da se vidi i južnije nego što je uobičajeno. Postavlja se, međutim, pitanje kako ovaj fenomen izgleda iz svemira?

Zahvaljujući američkom astronautu Džošu Kasadi, koji je uz sebe imao foto-aparat, ljudi su dobili priliku da uživaju u svemirskom spektaklu iz drugačijeg ugla. Kasada boravi na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS) a fotografija i video snimak su nastali kada je posada prolazila iznad severnog dela Zemlje tokom noći.


„Apsolutno neverovatno“, napisao je Kasada u komentaru fotografije koju je objavio na Tviteru.

Polarna svetlost je ovih dana vidljiva jer se Sunce približava vrhuncu svog 11-godišnjeg ciklusa. Solarni vetrovi koji su nastali izbacivanjem koronalne mase, doneli su velike količine plazme do Zemlje, a njen udarac u atmosferu rezultira nastankom polarne svetlosti.


A kako je izgledalo s druge strane, objavio je Džoel Vederli iz Alberte u Kanadi koji je na svom snimku uhvatio i polarnu svetlost i MSS.

Kako ističu naučnici, sledećih godina biće još prilika za posmatranje polarne svetlosti, jer bi Sunce na vrhuncu svog ciklusa trebalo da bude 2025. godine, preneo je portal zimo.

Autor: