AKTUELNO

Planete Jupiter i Venera će 1. marta biti vidljive na nebu i moćiće se uočiti u blizini Meseca kao dve najsjajnije zvezde. Početkom ovog meseca obe planete su bile razdvojene za 29 stepeni i sada se polako približavaju jedna drugoj. Činilo se da su dve planete odvojene jedna od druge sa oko “tri pesnice”.

Međutim, sada je razmak između njih počeo da se smanjuje svake noći. Do 20. februara rastojanje između dve planete bilo je nešto više od devet stepeni. 27. februara jaz će se smanjiti na samo 2,3 stepena.

Ova pojava, poznata kao konjukcija Jupitera i Venere, omogućava posmatračima da vide dve planete blizu jedna druge na Zemljinom nebu, iako su zapravo udaljene jedna od druge. Štaviše, ovaj nebeski događaj će biti vidljiv golim okom, bez potrebe za teleskopom.

Planete će biti najbliže u sredu uveče, 1. marta, na udaljenosti od samo 0,52 stepena. Jupiter će sijati magnitudom -2,1, a Venera će sijati magnitudom -4,0.

U Srbiji, konjukcija će biti vidljiva na zapadu, pa će oni koji su zainteresovani moći da uživaju u ovom nebeskom spektaklu sa svojih terasa ili sa bilo kog mesta sa jasnim pogledom na zapadni horizont.

Ovo je sjajna prilika za posmatranje dve najsjajnije planete u našem solarnom sistemu u istom kadru. Stoga, nemojte propustiti ovaj astronomski događaj i uživajte u konjukciji Jupitera i Venere, prenosi Vojvodina uživo.

Autor: