AKTUELNO

Za one koji nisu vernici važi POSEBNO PRAVILO.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog Grigorija Čudotvorca poznatog kao Grigorije Neokesarijski i drugi Mojsije, koji je bio pravoslavni svetitelj i učitelj crkve.

Rođen je u Neokesariji oko 213. godine u uglednoj paganskoj porodici, gde je izučavao retoriku i pravo, a između ostalog i grčku i misirsku filozofiju, međutim kada je upoznao njenu šturost i nepotpunost, obratio se hrišćanskim učiteljima pored kojih je ostao nekoliko godina i na kraju se i krstio.

Kada je za vreme cara Decijana Trajana (249-251) počelo prognanstvo hriščana, ovaj svetac je svoje vernije odveo na udaljenu planinu, ali ih je jedan neznabožac prijavio da su progonitelji zbog čega su vojnici opkolili planinu.

Foto: Wikipedia

On je tada predao uputstva svom đakonu, otišao na otvoreno mesto i podigao ruke ka nebu počevši da se moli Bogu, a vojnici su pretražili planinu nekoliko puta, i iako su prošli pored Hrišćana, nisu mogli da ih vide.

Teško je pobrojati sva čudesa koja je Sv. Grigorije Čudotvorac učinio. Zapovedao je zlobnicima i preobrazivao ih u vernike, lečio sve muke i bolesti, bivao nevidljiv pred progoniteljima, a mogao je da čita ljudske misli i predvidi događaje.

Prema narodnom verovanju, onaj ko istinski veruje u ovog svetca biće večno zdrav i biće zaštićen od zlih ljudi, a oni koji ne veruju u Boga, ukoliko na današnji dan pročitaju njegove svete zapise postaće vernici.

Njegov zemaljski život se završio 270. godine u dubokoj starosti, a danas se praznuje 17. novembra po Julijanskom, odnosno 30. novembra po Gregorijanskom kalendaru.

Pročitajte još: Ovu ulicu Beograđani NAMERNO ZOVU POGREŠNIM IMENOM, evo zbog čega! (FOTO)

#Svetac

#verovanja

'