AKTUELNO

Lekari su bili vidno iznenađeni kada se u Meksiku rodila beba sa pravim repom dugim 5,7 centimetara - ovaj slučaj je jedan od milion.

U ruralnoj meksičkoj bolnici rođena je devojčica sa repom prekrivenim kožom i kosom dugačkom 5, 7 centimerara. Doktori su bili šokirani kada se majka porodila carskim rezom bez uočljivih problema ili abnormalnosti - osim repa koji sadrži mišiće i nerve.

Oba roditelja su zdrava, a beba nije bila izložena infekcijama ili zračenju, tako navodi Journal of Pediatric Surgery.

Rep sadrži mišiće i nerve

Rep je bio 5,7 centimetara dug i 3-5 milimetara u prečniku. Kosa i rep prekriven kožom sadržavali su živce i beba bi plakala kada bi ga proboli iglom.

Donji deo leđa su snimili redgenskim snimkom i ustanovili su da nema kostiju i drugig anomalija u repu. Što znači da rep nije nepotreban, beskorisni organ poput slepog creva, već je 'pravi rep'.

Lekari su proverili nekoliko mogućih zdravstvenih problema, uključujući mozak i kičmu. Dva meseca kasnije, ponovo su pregledali bebu i njen rep, gde su utvrdili da je porastao srazmerno njenom sopstvenom rastu. Imajući to na umu, lekari su odlučili da uklone rep i rekonstruišu to područje plastičnom hirurgijom.

Bebi je dozvoljeno da se vrati kući i od tada je bila bez ikakvih problema i komplikacija.

Bebe rođene sa repovima

Ovo nije prvi put da se deca rađaju sa repom.

Prisustvo pravih repova kod ljudi je izuzetno retko, a najnoviji pregled objavljen 2020. napominje da je do 2017. bilo samo 195 slučajeva u francuskim, italijanskim, engleskim, nemačkim i japanskim izveštajima o slučajevima.

Autor: