AKTUELNO

Ženka majmuna gibona, Momo, koja je živela sama u kavezu dobila je bebu 2021. godine, a radnici zoološkog vrta u Japanu, konačno znaju - kako.

Sada, dve godine kasnije, nakon DNK testa koji je urađen iz uzerka uzetog od mladunčeta, u zoološkom vrtu su otkrili ko je otac. Čak su postavili i teoriju o tome kako su se giboni parili.

Test je pokazao da je otac - Ito, 34-godišnji držeći gibon, koji je bio u susednom ograđenom prostoru, u vreme kada je Momo otprilike ostala u drugom stanju.

Iz zoološkog vrta su saopštili da veruju da su Momo i Ito uspeli da se pare kroz malu rupu u čeličnoj ploči između svojih kaveza. Rupa je bila prečnika oko 9 milimetara.

Beba majmuna - koja još nema ime, sada je teška oko dva kilograma, zdrava je i lepo napreduje pod budnim okom majke.

- Mladunče gibona nam je dragoceno, nastavićemo da se dobro staramo o njemu i nadamo se da će imati zdrav dug život - rekao je Hideki Hisano, zamenik direktora zoološkog vrta.

Giboni su među najmanjim majmunima, i poznati su po glasnim zvucima koje ispuštaju, nalik pesmi. Poznati su i po tome što mogu da skaču sa grane na granu brzinom do 55 milja na sat.

Postoje desetine vrsta gibona koje uglavnom žive u Aziji, u rasponu od severoistočne Indije do Kine, pa sve do arhipelaga Borneo.

Populacija gibona u divljini se smanjuje i oni su navedeni kao ugrožena vrsta na listi Međunarodne unije za očuvanje prirode, jer su njihova stanište ugrožena ljudskim aktivnostima kao što su seča šuma, rudarstvo i izgradnja puteva.

Autor: