AKTUELNO

Lice farona Ramzesa II rekonstruisali su naučnici iz Egipta i Engleske, a oni su to uradili na osnovu 3D modela lobanje i savremenih tehnologija

Faraon Ramzes je u istoriji ostao upamćen kao jedan od najdugovečnijih - vladao je 66 godina, zbog čega se većina njegovih podanika plašila da će nakon njegove smrti svi nestati, prenosi Daily Mail.

- Na moja maštanja o izgledu Ramzesa II je umnogome uticao izgled njegove mumije. Međutim, rekonstrukcija je pomogla da stvorimo pravo lice i to veoma zgodno ako mene piatate - rekla je Sahar Salim sa Univerziteta u Kairu, koja je napravila 3D model njegove lobanje.

Proces pravljenja modela 3D lobanje nije bio dovoljan, jer je konačan cilj bio rekonstrukcija njegovog lika u trenutku kada je bio na vrhuncu svoje moći.

Stručnjaci sa Univerziteta u Liverpulu, predvođeni Kerolajn Vilkinson, rešili da vrate vreme unazad i model unesu u bazu podataka nakon čega su stvorili slojeve njegovog lica i dobili lik čoveka u kasnim četrdesetim godinama.

Ovakvi projeti nude mogućnost da se stvori povezanost sa istorijskim ličnostima i istraži njihova zaostavština.

Posebno interesantna činjenica u vezi ove rekonstrukcije lica je da ona predstavlja prvi naučni poduhvat "oživljavanja" čuvenog vladara, jer su svi prethodni bili zasnovani na izgledu mumije.

Autor: