AKTUELNO

Tajna sreće prodaje se u Jerusalimu.

Dve beleške koje je Albert Anštajn predao jednom dostavljaču u Tokiju, od kojih je jedna o tajni srećnog života, pojavile su se 95 godina kasnije i uskoro će biti ponuđene na prodaju na aukciji u Jerusalimu.

Slavni fizičar, autor teorije relativnosti, 1922. je bio na turneji u Japanu, gde je održavao predavanja. U to doba je doznao da će biti predložen za Nobelovu nagradu za fiziku i njegova se slava proširila i izvan naučnih krugova.

U Imperial Hotelu u Tokiju jedan mu je dostavljač doneo pošiljku. Nije poznato je li dostavljač odbio napojnicu, u skladu s lokalnim običajem ili Ajnštajn nije imao sitniša, ali ga nije želio ostaviti praznih ruku, pa mu je predao dvije beleške na nemačkom, piše Hina.

- Možda, budeš li imao sreće, ove će beleške biti puno vrednije od napojnice, rekao mu je Einstein, tvrdi prodavac beleški.

Na jednoj od beleški, napisanoj na listu papari s logom Imperial Hotela, piše "miran i skroman život donose više radosti od nemirne trke za uspehom".

Na drugoj belešci, na belom papiru, nalazi se slavna uzrečica pripisana Lenjinu "Gde ima volje, ima i načina".

Aukcijska kuća Winner's je potvrdila autentičnost beleški. "One nemaju naučnu vrednost, ali mogle bi pomoći u određivanju osobnih razmišljanja Ajnštajna, čije je ime postalo sinonimom genijalnosti", ocenio je Roni Groš, zadužen za najveću kolekciju arhiva tog fizičara na Židovskom Univerzitetu u Jerusalimu.

Dve beleške će biti ponuđene na prodaju u utorak u kući Winner's u Jerusalimu uz druge predmete, među kojima su pisma koje je Ajnštajn napisao pred kraj života.

#Sreća

#Tajna

'