AKTUELNO

Ima među srpskim narodom stranaca koji su zaslužili veliko poštovanje. To poštovanje sticali su najgorim trenucima po opstanak našeg naroda. Jedna takva priča je i priča o admirali Gepratu.

Emil Pol Emebl Geprat bio je francuski admiral. Geprat je 1916. bio komandant francuske vojske u Tunisu i gradonačelnik grada Tunisa, kada su u Tunis počeli brodovima da stižu srpski vojnici, oficiri i manji broj civila iz Albanije. Geprat je bio izuzetno predusretljiv prema Srbima.

Umesto da Srbe po naredbi ostavi u pustinji, on ih je doveo u Bizertu. Tamo su naši vojnici dobili adekvatan medicinski tretman, a na hiljade vojnika preživelo je zahvaljujići njemu.

Dobio je nadimak "srpska majka" zbog odnosa koji je imao prema Srbima. često su priču o njemu započinjali rečenicom: "Admiral Geprat i njegovi Srbi".

Posle završetka Prvog svetskog rata dolazi u Srbiju. Bilo je to 1930. godine. Oduševljeni Beogreađani admirala Geprata su na rukama nosili od železničke stanice do Slavije. Danas jedna od centralnih ulica u Beogradu nosi ime po admiralu Gepratu, velikom prijatelju Srba, koji je naš narod iskreno voleo i cenio, isto onoliko koliko i naš narod njega.

Autor: