AKTUELNO

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika i arhiđakona Evploa.

Sveti mučenik i arhiđakon Evplo bio je đakon u Katani Sicilijskoj. Car Dioklecijan poslao je u Siciliju vojvodu Pentagura da uništi hrišćane, ako ih tamo nađe. Pentagur nije našao nijednog hrišćanina jer ono malo što ih je bilo, sakrili su se od gonitelja i nisu se izjašnjavali o veri.

Tada je neko optužio Evpla da ide sa nekom knjigom kod tajnih hrišćana i čita im tu knjigu. Ta knjiga je bila sveto Jevanđelje.

NOSI SE U NOVČANIKU ZA PRIVLAČENJE BOGATSTVA: Svaka žena u avgustu treba da nabavi OVO!

Pošto su ga ubrzo izveli na sud, obesili su mu onu knjigu o vrat i odveli ga u tamnicu. Posle sedam dana koje je proveo u tamnici gladujući, predat je na mučenje. Kada su ga tukli gvozdenim motkama Evplo je, rugajući se sudiji mučitelju rekao sudiji: "Bezumniče, zar ne vidiš da su ove muke za mene kao paučina zbog Božje pomoći? Ako možeš pronađi druge, ljuće, jer su ove kao igračka".

Foto: Pixabay.com

Najzad su izveli Hristovog mučenika na gubilište. Tada je sveti Evplo otvorio sveto Jevanđelje i čitao je iz njega dugo narodu. Mnogi su se obratili u Hristovu veru, a sveti Evplo je posečen 304. godine i preselio se u Carstvo nebesko.

Govori se da su njegove mošti, koje leže u jednom selu blizu Napulja, čudotvorne i da imaju isceljivačku moć.

Predanje kaže da ujutru čim ustanu, žene moraju da se pomole ovom svetitelju, a da je greh gordosti ono čega se moraju odreći, kako bi izbegle nesreću koja će ih pratiti do kraja života.

#Molitva

#Nesreća

#Praznik

'