AKTUELNO

Bill Gates, sa vrednošću od 81 milijarde dolara, rangira se broj 1 u 23 godini. U međuvremenu, njegov prijatelj Voren Bufet pao je na treće mesto po prvi put za 15 godina sa neto vrednošću od 65,5 milijardi dolara.

Zahvaljujući rastućim cenama vrućih tehnoloških firmi, čini se da su izvršni direktori na čelu tih kompanija akumulirali bogatstvo mnogo bržim tempom nego drugi. Izvršni direktor Amazon.com Džef Bezos dobio je 20 milijardi dolara kako bi povećao njegovu neto vrednost na 67 milijardi dolara, čineći ga najbogatijom osobom u Sjedinjenim Državama.

Direktor Fejsbuka Mark Zakerberg skočio je na četvrto mesto, najviši rang ikada, sa neto vrednošću od 55,5 milijardi dolara. Međutim, osnivač Oracle Leri Elison je prvi put od 2007. godine došao na broj 5. Njegova neto vrednost iznosi 49,3 milijardi dolara.

Na listi broj 6 je bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg, direktor iste firme Bloomberg L.P., koji ima neto vrednost od 45 milijardi dolara.

Ovi šest najbogatijih multi-milijardera imaju ukupno 363,3 milijarde dolara prilikom povlačenja, od kojih je većina još uvijek u vlasništvu kompanija koje su osnovali. Međutim, deo njihovog bogatstva ima nekretnine. Gospodin Gejtes, za jednog, poseduje Vašingtonovu kuću vrednu oko 170 miliona dolara, nekoliko konjskih sječa širom Sjedinjenih Američkih Država i dele u nekim luksuznim hotelskim lancima preko privatne investicijske firme Kaskade.

Evo, pogledajte rezidencije kojima se šest najbogatijih mogulova zove kući:

1. Bil Gejts

Vrednost: 81 milijarda dolara

Stan: Medina, Vašington

Gospodin Gejts (60), najviše vremena provodi u svojoj Medina u Vašingtonu, veličini 66.000 kvadratnih metara, pod imenom Ksanadu 2.0. Pogled je na jezero Vašington. Gejtsu je trebalo sedam godina i 63,2 miliona dolara za izgradnju ove kuće, koja je ispunjena velikim brojem visokotehnoloških karakteristika. Kupio je seriju za 2 miliona dolara 1988. godine, ali sada vredi oko 170 miliona dolara, prema javnim zapisima.

2. Džef Bezos

Vrednost: 67 milijardi dolara

Stan: Medina, Vašington

Gospodin Bezos, 52, u procesu izgradnje svoje trgovačke imperije, nailazi na ogromnu količinu prave nekretnine tokom godina, čime je zaradio broj 26 na listi najvećih zemljoposjednika u Americi prošle godine. Što se tiče rezidencija, on ima ranč od 165.000 hektara u zapadnom Teksasu, kuću na obali u državi Vašington, tri povezane stana u Menhetnu i dvorište od 12.000 kvadratnih metara u Beverli Hilsu koji se može pohvaliti Tom Kruzom kao komšijom.

Njegov dom u Medini, Vašington, blizu sedišta Amazonke, može se pohvaliti 5,35 hektara i oko 29,000 kvadratnih metara životnog prostora. Osim glavnog doma, tu je i kućica za čuvara i čamac na čamcu od 4,500 kvadratnih metara na jezeru Vašington.

3. Voren Bufet

Vrednost: 65,5 milijardi dolara

Stan: Omaha, Nebraska

Iako najsigurniji investitor na zemlji ima više investicija u nekretnine, gospodin Bufet, 86, poznat je po tome što živi skromno.

Njegov dom je na uglu u Omahi, Nebraska, koju je kupio 1958. za 31.500 dolara. Gospodin Bufet od tada živi tamo. Kuća, prvobitno sagrađena 1921. godine, prošla je nekoliko proširenja kako bi bila udobna od 6.500 kvadratnih metara za čoveka koji ima neto vrednost od preko 65,5 milijardi dolara.

4. Mark Zakerberg

Vrednost: 55,5 milijardi dolara

Stan: Palo Alto, Kalifornija

Najmlađem najbogatijem preduzetniku pripada najveći deo svog bogatstva u školama, zdravlju i drugim filantropijama. Njegov portfolio nekretnina uključuje njegov dom u Palo Alto.

Gospodin Zakerberg, 32, kupio je svoj prvi dom u Palo Alto u domu sa 5.000 kvadratnih metara u 2011. godini za 7 miliona dolara.

5. Leri Elison

Vrednost: 49,3 milijardi dolara

Stan: Vudsajd, Kalifornija

Izvršni predsednik Oraclea Leri Elison, 72, ima bogat portfolio nekretnina. Kupila je velike delove čitavog naselja u Malibu i oko jezera Tahoe. Vlasnik je Bičvud Mension u Nevportu na Rod Islandu u vrednosti 70 miliona dolara; Baštenska vila u Kjotou, Japan; I 98% zemlje Lanai, šestog najvećeg ostrva na Havajima, koje je kupila u 2012. za 500 miliona dolara, prema objavljenim izveštajima.

Njena imovina u Vudsajdu, Kalifornija, sa procenjenom vrednošću od 110 miliona dolara, modelovana je po japanskoj arhitekturi iz 16. veka, kompletna sa jezerom od 2.3 hektara.

6. Majkl Blumberg

Vrednost: 45 milijardi dolara

Stan: Menhetn, Njujork

Bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg, 74, ima više od desetak osobina širom sveta. Većinu vremena provodi u svojoj gradskoj kući Gornjeg stana, ali poseduje i posede u Hemptonsu u Njujorku, kao i u Londonu, Bermudima, Koloradu i Floridi.

#Amerika

#Bogatstvo

#Svet

'