AKTUELNO

Srpska prestonica se u poslednjih 100 godina toliko izmenila da je neke lokacije gotovo nemoguće prepoznati.

Promene su vidljive u gotovo svim delovima grada, međutim neke lokacije zdržale stari šmek i izgled koji pamte starije generacije.

Karađorđeva ulica

Karađorđeva ulica, zamišljena je i građena kao elitni deo grada i oduvek je bila centar gradskih dešavanja. Međutim, ovom ulicom već decenijama voze kamioni i tramvaji, mada se u više navrata govorilo o tome kako će biti pretvorena u pešačku zonu.

Terazije

Foto: YouTube/Aleksandar Kalevski

Terazijama i Prizrenskom ulicom nekada su saobraćali tramvaji. Terazijska česma stajala je na sred Terazija odakle je zbog radova na regulaciji Terazija između 1911. i 1912. godine premeštena u portu topčiderske crkve. Sa Topčidera je ponovo vraćena 1975. godine ali sada na plato ispred hotela "Moskva" na kojem se i dan danas nalazi.

Slavija

Foto: Tanjug

Najpoznatiji kružni tok u Beogradu, od nedavno krasi impresivna muzička fontana. Nekada je bila lovište divljih pataka, a ime je dobila tek kasnije po kafani koja se nalazila na mestu gde je danas parking. Jedno vreme se zvala Trg Dimitrija Tucovića.

Palata "Zora"

Na uglu ulica Čika Ljubine i Knez Mihailove nalazi se palata "Zora", izgrađena početkom 20. veka. Tada su ovim ulicama kočijaši vozili zaprege, prolaz ka Filozofskom fakultetu nije postojao, a od nekadašnjeg izgleda palate "Zora" ostao je samo isti oblik zgrade iz 1908. godine.

Trg republike

Foto: YouTube/Aleksandar Kalevski

Konji i tramvajske šine. To ste 1925. godine mogli da vidite na Pozorišnom trgu na kom su se oko spomenika knezu Mihailu okretali tramvaji. Danas ovo mesto znamo pod nazivom Trg republike, a sada je pešačka zona i mesto na kojem se održavaju gradske manifestacije.

Pročitajte još: Baš OVI BROJEVI vam mogu doneti LOTO dobitak

Brankov most

Foto: YouTube/Dragan Stanić Stanke

Most koji povezuje stari i novi deo Beograda, nekada se zvao Most Kralja Aleksandra. Njegova izgradnja počela je 1933. godine, a vozila su se ka Novom Beogradu kretala pontonskim mostom koji je bio postavljen u Savamali.

Pročitajte još: DA LI STE DOBRI ILI ZLI? Pogledajte sliku i recite šta PRVO VIDITE (FOTO)

Vlada Srbije

Zdanje u Nemanjinoj 11 nije se bitno promenila. Njena izgradnja počela je 1927. godine, prema projektu Nikolaja Krasnova, a prva namena ove zgrade bila je Ministarstvo finansija.

Kraljice Natalije

Ugao Kraljiće Natalije i Balkanske nije se mnogo promenio. U broj 72 nalazila se  oduvek se nalazila kafana. Nekada je to bio "Rumunski kralj", koji se prvi put se pominje 1889. godine, a potom Krčma kod Miladina. Danas se na tom mestu nalazi kafić.

#Beograd

#Fotografija

'